Erősödhetnek a Romániát kormányzó pártkoalíción belüli feszültségek, miután Klaus Iohannis államfő azt kérte a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségétől (RMDSZ), tegye világossá, hogyan értékeli Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tusnádfürdői beszédét – adta hírül a Romania-Insider hírportál. Az RMDSZ a liberálisok és a szociáldemokraták kisebb partnereként kormányozza Romániát.

Az Európai Parlament frakcióinak vezetői néhány nappal a beszéd után elfogadhatatlannak minősítették annak egyes kijelentéseit, köztük azokat, amelyek a több alfajra osztották az emberi fajt. A magyar kormányfő megjegyzéseit újabb oknak tartják arra, hogy az Európai Unió ne finanszírozza addig Magyarországot, amíg ő áll az élén.

Valamit tennie kell

Ez olyan szintre emelte az ügyet, hogy Románia elnökének, aki politikai bábaként vett részt a jelenlegi kormánykoalíció létrejöttében az elmúlt őszön, tennie kell valamit. Hogy mit, az jó kérdés. Nem könnyíti meg a helyzetét, hogy az RMDSZ vezetősége szerint a magyar pártot semmilyen felelősség nem terheli azért, hogy megtapsolták Orbán Viktor beszédét.

Az RMDSZ a romániai internetes portál szerint szoros kapcsolatokat ápol a Fidesszel, ám ennek ideológiai oldala halovány. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a magyar miniszterelnök semmilyen értelemben nem érintette Romániát, a bukaresti kormányt vagy a kormányzó koalíciót, így nincs oka a koalíción belüli feszültségnek.

Elődje, Markó Béla azonban nem elégedett Kelemen Hunor állásfoglalásával. Szerinte egyértelmű, hogy nem akarja bírálni Orbán Viktort, miközben biztos benne, hogy nem ért egyet azzal az izolációval, ami a magyar kormányfő szavaiból kirajzolódott. Ez a politikus szerint azt az üzenetet hordozta, hogy „a magyarok fajilag tiszták és azok is akarnak maradni.”