A moszkvai rendőrség televíziós kamerák jelenlétében vette őrizetbe a Roszbank, a kilencedik legnagyobb orosz bank elnök-vezérigazgatóját, Vlagyimir Golubkovot, akit kenőpénz elfogadásával, sőt kikényszerítésével gyanúsítanak. A videót feltették a belügyminisztérium weboldalára. Elfogták a tettestársnak minősített Tamara Poljanyicsinát, a bank első elnökhelyettesét is, aki miután szembesítették a bizonyítékokkal, beismerte bűnét - jelentette a RIA Novosztyi. Golubkov, akit házi őrizetben tartanak, annak ellenére, hogy 50 millió rubeles (1,6 millió dollár) óvadékot ajánlott letenni, tagadja bűnösségét.

A nyomozók szerint a bankvezér helyettesének közvetítésével 1,5 millió dollárt követelt, amiből 160 ezret már át is vett egy cégtől kedvező hitelfeltételek - kedvezőbb kamatokat és törlesztési haladék - biztosítását ígérve. A vállalat Andrej Kovaljov volt parlamenti képviselő és rockzenész tulajdona, aki azt állítja, hogy mivel hitelének utolsó törlesztő részletét nem tudta befizetni, és fizetési halasztást kért, a bankárok megfenyegették, hogy elveszik a cégét, ha nem fizet nekik - nyilatkozta a RAPSI-nak. Ha a vádak beigazolódnak, Golubkovot akár hétévi börtönre is ítélhetik.

A Roszbank részvényeinek több mint 80 százalékát a francia Societé Generale tulajdonolja 2008 óta, ekkor nevezték ki Golubkovot a pénzintézet vezetőjévé. A Wall Street Journalnak a Societé Generale SA vezérigazgatója, Frederic Oudea úgy nyilatkozott, hogy oroszországi tevékenységüket és terveiket nem befolyásolja ez az ügy.

Az orosz bankár-közösség szkeptikusan fogadta a hírt. Szerintük ez az eset súlyos következményekkel járhat a bankokra, mert attól tartanak, hogy más fizetésképtelenné váló ügyfelek arra használják majd ki, hogy tisztességtelen bánásmóddal vádolják meg hitelezőiket. Emellett úgy vélik, hogy az igazán jól fizetett és jómódú bankárnak, akinek a családi vagyonát 17 millió dollárra becsülik, nem lehetett oka kenőpénz elfogadására vagy kikényszerítésére. Felháborítónak tartják, hogy a rendőrség nagy nyilvánosságot biztosított az egyelőre igazolatlan vádak alapján történt őrizetbe vételnek, kárt okozva a Roszbank jó hírének, különös tekintettel arra, hogy az utóbbi időben egyre több ügyben bizonyultak megalapozatlannak a gyanúsítások. Garegin Toszunyan, az orosz bankszövetség elnöke az Echo Moszkvi rádiónak nyilatkozva úgy vélte, Golubkov ellenséges bankárok csapdájának eshetett áldozatul. Petíciót intéztek a bírósághoz, hogy ne helyezzék hivatalosan letartóztatásba Golubkovot, amit aláírt Mihail Prohorov, a Polgári Platform párt milliárdos vezetője is.