A Reuters felmérése szerint az elemzők 50 bázispontos kamatcsökkentésre számítottak.

"Az orosz gazdaság külső környezete továbbra is kihívást jelent, és továbbra is jelentősen korlátozza a gazdasági tevékenységet" - írta közleményében a bank, megjegyezve ugyanakkor, hogy az üzleti tevékenység visszaesése lassabb, mint amire júniusban számított – írja a CNBC.

Ez az ötödik kamatcsökkentés az orosz központi bank részéről idén eddig, miután február végén, Moszkva ukrajnai invázióját követően 9,5 százalékról 20 százalékra emelte a kamatot.

Júniusban 150 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentette a kamatlábat, amely a megszállás kezdetekor volt hatályos.

Közleményében a CBR szerint az infláció további lassulása "egy sor egyszeri tényező hatásának és a visszafogott fogyasztói keresletnek" egyaránt köszönhető.

Az éves infláció júniusban 15,9 százalékra csökkent a májusi 17,1 százalékról, és legutóbb július 15-én 15,5 százalékra becsülték.

A bank közölte, hogy az irányadó kamatlábbal kapcsolatos jövőbeli döntéshozatalát a célhoz viszonyított inflációs dinamika és a "gazdasági átalakulási folyamatok" fogják vezérelni, mivel az ország a nyugati hatalmak hosszú távú, súlyos gazdasági szankcióihoz való alkalmazkodás érdekében igyekszik átalakítani gazdaságát.