Petro Porosenko ukrán államfő szerint Oroszország inváziót indított Délkelet-Ukrajnában - jelentette a CNBC. A hírt egyelőre nem erősítették más hivatalos források, ám az biztos, hogy a régióban kialakult válság tovább eszkalálódott. Porosenko lemondta Törökországi látogatását és összehívta az ukrán biztonsági és védelmi tanácsot.

A Moszkva-barát szeparatisták vezetője, Alekszander Zakharcsenko elismerte, hogy oroszok harcolnak az oldalukon az ukrán hadsereg ellen, ám állítása szerint szabadságon lévő katonákról van szó, akik ahelyett hogy vakációra mentek volna, inkább nekik segítenek. Az erről szóló interjú az interneten jelent meg, amelyet átvett az orosz televízió. Zakharcsenko szerint 4000 orosz önkéntes harcol velük.

Ez invázió

Ukrán katonai források szerint a szeparatisták elfoglalták a Savur-Mohyla stratégiai magaslatot. Ezenfelül kezükbe került Novozavoszk városa Ukrajna délkeleti részén, amelytől már csak egy ugrás Mariupol kikötőváros.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet (EBESZ) rendkívüli tanácskozást kezdett Bécsben.

A legfrissebb hír: Ella Poljakova, Vlagyimir Putyin orosz államfő tanácsadó testületnek tagja úgy véli: Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Amikor az emberek nagy csoportja parancsnokok irányítása alatt, tankokkal és páncélozott szállító járművekkel, felfegyverkezve masírozik egy másik állam területén, azt inváziónak tekintem - fogalmazott a Reutersnek nyilatlkozva.

Orosz parlamenti politikusok hazugsággal vádolták Kijevet

Orosz parlamenti politikusok hazugsággal vádolták Kijevet, mivel Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön Moszkva szemére lobbantotta, hogy orosz csapatok hatoltak be Ukrajnába. Leonyid Szluckij, a duma Független Államok Közösségének ügyeivel foglalkozó bizottsági elnöke kijelentette: "A hazudozás már az úgynevezett kijevi hatalom elválaszthatatlan sajátossága lett, ezért Porosenko úr már sem Keleten, sem Nyugaton nem lep meg senkit". Az alsóházi politikus szerint semmilyen alapja nincs az orosz csapatok ukrajnai behatolásáról szóló jelentéseknek - írja az MTI.
Jevgenyij Szerebrjennyikov, a Szövetségi Tanács, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának alelnöke ugyancsak azt mondta, hogy az orosz hadsereg nincs jelen Ukrajnában és az ezzel ellentétes kijevi közlés csupán újabb hazugság.

Az orosz EBESZ-nagykövet tagadta az orosz behatolást Kelet-Ukrajnába

Tagadta Oroszország Kelet-Ukrajnába való behatolását az orosz EBESZ-képviselő csütörtökön Bécsben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rendkívüli ülése után - írja az MTI. Az orosz vezetésnek semmilyen szempontból nem áll érdekében Kelet-Ukrajna megszállása - mondta Andrej Kelin, Oroszország EBESZ-hez akkreditált állandó képviselője újságíróknak. "Egészen világosan megmondtuk, hogy Oroszországnak tíz határőr katona kivételével nincsenek csapatai Kelet-Ukrajnában" - mondta. Hozzátette: "a jelenlegi fejleményeket úgy tudom kommentálni, hogy mi sem megszállásban, sem csapatok küldésében nem vagyunk érdekeltek. Az erre vonatkozó nyugati aggályok mindenféle alapot nélkülöznek." Egyúttal utalt arra, hogy Oroszország nézete szerint Kelet-Ukrajnában humanitárius vészhelyzet van, és Oroszország azon fáradozik, hogy az ottani embereken segítsen.

A Bécsben tartott rendkívüli EBESZ-ülés után a nemzetközi szervezet ismét felajánlotta segítségét az ukrajnai helyzet megoldásához.