Komoly bejelentéseket tett az orosz elnök január 15-én elmondott éves beszédében: alkotmánymódosítást és jelentős szociálpolitikai intézkedéseket hirdetett meg. Ez időszerű, sőt talán megkésett is volt, hiszen Putyin népszerűsége 2017 ősze óta látványosan csökkent. Majdnemhogy megfeleződött a bizalmi indexe - mondta Sz. Bíró Zoltán történész az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Oroszország-szakértő szerint ennek egyik fő oka, hogy az ukrán válság miatt, a korábbi évek növekedése után átlagosan 10 százalékkal csökkentek a reáljövedelmek.

Euforikus boldogsággal fogadta a helyiek jelentős része a Krím visszaszerzését, nyilván azt, hogy "megint számol velünk a világ". Ez a hatás 2014-ben, 2015-ben, de még 2016-ban is mindenképp létezett - magyarázta a történész. - De utána elkezdtek szembesülni azzal, hogy ennek ára van. Hogy az életminőség ütemesen, kitartóan egyre rosszabb és rosszabbá válik, és ez nyilvánvalóan egyfajta kijózanodást eredményezett.

A 2018 nyarán bejelentett nyugdíjkorhatár-emelés sem volt népszerű intézkedés, de a társadalom az orosz külpolitikával is elégedetlen - véli Sz. Bíró Zoltán. "Nemcsak azért, mert azt érzi, hogy rosszabbul él, mint 4-5 évvel ezelőtt, hanem azért is, mert elkezdi aggasztani a szankciós politika és Oroszország elszigeteltsége."

Az intézkedések nem várhattak, hiszen közeledik 2024, amikor lejár Putyin második egymást követő hatéves elnöki mandátuma. Akár hatalmának valamilyen módon való meghosszabbítása, akár az átadása lesz napirenden, azt nem mindegy milyen közhangulatban vezénylik le - magyarázta a szakértő.

"Nyilván a rendszer érdekelt abban, hogy ne népszerűtlensége mélypontján, hanem elfogadottként, támogatottként, a társadalom jelentős részének támogatása mellett kelljen ezt a kényes műveletet levezényelni. Azt érzékelem, hogy azért kellett már most egy ilyen aktivistást mutatni, mert reagálni kellett."

Népszerűségének visszaszerzése érdekében Putyin külpolitikai lépéseket is tett - jegyezte meg Sz. Bíró Zoltán. Már elképzelhető valamiféle megegyezés Kelet-Ukrajna tekintetében, de Oroszország kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is a világ stabilitásának helyreállítása érdekében.