Magyarország nagyjából 45-47 napra elegendő földgázt tárolt el, így nem lennének ellátási problémák, ha az oroszok rövid időre elzárnák a gázt – mondta Holoda Attila energetikai szakértő az rtl.hu-nak.

Kizárt dolognak tartja, hogy az oroszok hosszabb távon gáz nélkül hagynák Európát, ezzel ugyanis nemcsak a legfontosabb exportbevételüket veszítenék el, ami naponta egymilliárd eurót hoz az országnak, de új vevőt is csak rengeteg idő és hatalmas költségek árán tudnának találni rá.

Csak ott tudnak eladni, ahol van gázvezeték, ezt pedig elég drága mulatság kiépíteni: az Északi Áramlat 2 például 11 milliárd euróba került, ami Paks 2 teljes összegének felel meg. Holoda szerint az EU kiesésével Oroszországnak Kína lehetne potenciális vásárlója. Csakhogy a nyugat-szibériai mezők, ahonnan Európába szállítják a gázt, hat-hétezer kilométerre vannak Kínától. Egy ilyen hosszú vezetéket öt-tíz év alatt lehetne kiépíteni, és óriási költségekkel járna, a kieső bevételt pedig nem tudnák pótolni.

Volt már rá példa, hogy az oroszok ideiglenes elzárták a földgázt. 2009-ben, amikor a gáz árán vitatkoztak az ukránokkal, nagyjából két hétre zárták el a csapokat − ráadásul január közepén. Az ilyen esetekre felkészültek az európai országok: a magyar stratégiai földgáztárolókban például jelenleg 900 millió köbméter földgáz van, az országban összesen pedig 1,27 milliárd köbméter. Mivel melegszik az időjárás, az országos napi fogyasztás nagyjából 30 millió köbméter.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.