A biztonsági szolgálat (SBU) nem nevezte meg azt a két gyanúsítottat, akiket azzal vádolnak, hogy az oroszoknak kémkedtek az ukrán felsővezetésből. Annyit tudni mindössze, hogy a kedden lekapcsolt két ügynök közül az egyik a Miniszteri Kabinet titkárságának egyik magas rangú tisztviselője, a másik személy pedig az üzleti érdekképviseletnek számító Kereskedelmi és Iparkamara egyik osztályvezetője – írja a hírügynökség.

Az SBU a Telegram alkalmazáson közzétett közleményében közölte, hogy "többlépcsős különleges műveletet" hajtott végre az állítólagos kémhálózat semlegesítésére. Azt is közölték, hogy ezek a tisztviselők különböző hírszerzési információkat adtak át az oroszoknak. Mint írták ez utóbbiak részét képezték a védelmi képességünk állapotától kezdve az államhatáron történő intézkedéseken át az ukrán rendfenntartók személyes adataiig terjedő adatok. 

A két fő gyanúsítottat egy videón egy ukrán zászló előtt ülve mutatták be, és azt mondták, hogy együttműködtek Moszkvával, amellyel Ukrajna háborúban áll, amióta Oroszország február 24-én megszállta az ország egy jelentős részét.

Az SZBU szerint Oroszország a titoktartás szintjétől és az információ fontosságától függően 2000 és 15 000 dollár közötti összeget fizetett a gyanúsítottaknak feladatonként. Az egyik férfi a videón azt mondta, hogy összesen 33 000 dollárt kapott a tevékenységéért, a másik pedig azt, hogy 27 000 dollárt. Az nem világos, hogy kényszer alatt beszéltek-e.

Az egyikük, akinek a fedőneve "Kirejev" volt, azt mondta, hogy 2016 óta működött együtt az oroszokkal. A másik azt mondta, hogy 2019 óta tette ezt.