Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szeptember végi orosz mozgósítások gyakorlatilag kiéheztetik az orosz gazdaságot, az amúgy is elöregedő társadalmon belül kritikus mértékben csökkent a munkára foghatóak száma – írja a Bloomberg.

Az orosz ipar harmada munkaerőhiánnyal küzd – derül ki a moszkvai székhelyű Gaidar Intézet novemberben publikált tanulmányából.

A mezőgazdasági nagyvállalat, az Agrokomplex például már a traktorvezetői pozíciókra sem talál munkavállalót, ahogy számos egyéb állásra sem. Még inkább bajban vannak az agrártudomány területén üresen tátongó posztokkal, amelyekre már korábban is nehéz volt szakképzett jelentkezőket találni – jelentette ki Irina Hmelevszkaja, a cég toborzásért felelős igazgatója, hozzátéve, egyértelmű, hogy a probléma részben a mozgósításra vezethető vissza.

A 300 ezer főt érintő sorozás egy nagy kivándorlási hullámot is generált, a férfi munkaerő-állomány pedig 2 százalékkal csökkent. Ez egyértelműen visszavetheti az orosz gazdasági növekedést, a munkaerőhiány emellett inflációs nyomást is eredményezhet.

Egy novemberi felmérés szerint a mozgósítás miatt a vállalatok fele veszített el munkavállalót, és közel az ötödük még nem tudta pótolni az így kiesőket. Az orosz Superjob online munkaerő-közvetítő cég pedig arról számolt be, hogy az IT és távközlés területeken az üres álláshelyek száma 15 százalékkal növekedett októberben az előző hónaphoz képest. Mindeközben a szomszédos országokban megugrott az orosz jelentkezők száma az álláshirdetésekre.

Egyre nagyobb a kereslet a kékgalléros (fizikai munkát végző) munkavállalókra – mondja Natalia Danina, a legnagyobb orosz álláskereső platform, a HeadHunter elemző részlegének vezetője. Kiemelte, a 20 és 24 év közötti korosztály jelenleg hétmillió főt számlál az egy évtizeddel korábbi 12 millió helyett.

Ezek aggasztó számok. Ráadásul sokaknál egészségügyi problémákat okozhat a stressz. Egész egyszerűen fizikailag nem maradt elegendő ember

- mondta.

A férfi munkaerő elszivárgásával pedig a nők és a tinédzserek fontos munkaerőforrássá léptek elő Danina szerint. Rajtuk kívül egyre jobban támaszkodik az orosz gazdaság a bevándorlókra is, a helyi munkaerőpiacnak jelenleg a 10 százalékát ők teszik ki.

"A félelem és a bizonytalanság miatt szaktudás és tőke is áramlott ki az országból, ez pedig sok szektort érzékenyen érintett. Ha ez mind az országon kívül maradnak, annak jócskán kárát látja majd a gazdaság" – nyilatkozta Jevgenyij Kogan, moszkvai professzor.