Szinte észrevétlenül került az Egyesült Államok 2023-as Honvédelmi Felhatalmazásról Szóló Törvénycsomagjába – lényegében a honvédelmi költségvetésbe az ENABLERS Act nevű kiegészítés, amely komoly csapás lesz a pénzmosodákra, oligarchákra, mivel jelentősen javítja a transzparenciát az USA pénzügyi rendszerébe bekerülő vagyonok esetében. Ugyanígy sokkal erősebb felhatalmazást kapnak az amerikai bűnüldöző szervek, hogy felkutassák és zárolják a különböző pénzmozgások, vagyonvándorlások forrásait – derül ki a Helló Magyar szakértői elemzéséből.

A kongresszus július 15-én fogadta el a honvédelmi költségvetésbe rejtett módosítást, amely komoly változást hozhat, ha elfogadja a Szenátus is. Az ENABLERS nevű jogszabály módosítja az 52 éve elfogadott banktitokról szóló törvényt, amely előírja, hogy vagyonkezelő társaságok, ügyvédek, mű- és régiségkereskedők, és mások vizsgálják meg az ügyfeleiket, valamint az amerikai pénzügyi szektorba bekerülő pénz és egyéb vagyon forrását. Mostantól kötelesek jelenteni a pénzügyminisztériumnak a gyanús tranzakciókat.

Nemcsak a szankcionált oroszok vagyonára vadásznak

Az ad aktualitást a szabályozásnak, hogy az amerikai bűnüldöző szervek könnyebben tudják majd azonosítani az oroszok ukrajnai inváziója miatt szankcionált oligarchák vagyonát. De nemcsak a több száz orosz pénzember esetében élhetnek ezekkel a lehetőségekkel, hanem más üzletemberek esetében is joguk lesz feltárni a nem egyszer bonyolult offshore-hálózatok mögött lévő személyeket.

Az ENABLERS az egyszerű és egyértelmű átvilágítási követelményeivel exponenciálisan képes növelni a szankcióprogram hatásait a portál szerint. Ahogy a Magnyickij-törvény (Global Magnitsky Act) esetében az Egyesült Királyság és az Európai Unió, valamint Ausztrália és Japán hamar csatlakozott a szigorításhoz, könnyen elképzelhető, hogy ez most sem lesz másként.

A lépés fontos eleme lehet a Biden-adminisztráció korrupcióellenes harcának. A Fehér ház már belengette, hogy globálisan fellépnek a korrupt kormányokkal szemben.