Ismert orosz orvosok meghívták a koronavírus-oltás ellen kampányoló celebeket és politikusokat a kórházak vörös zónájába, ahol a legsúlyosabb koronavírus-betegeket kezelik - írja a Moscow Times. A cél egyértelmű: a doktorok abban bíznak, hogy ha a több száz ezer ember véleményét befolyásoló ismert emberek látják milyen következményekkel jár a vírus támadása, talán meggondolják magukat, és másfelé terelik követőiket.

A tizenegy orvos, akik különböző városokban dolgoznak Oroszország-szerte, nyílt levélben hozta nyilvánosságra kezdeményezését. A Kreml üdvözölte az ötletet, amit akár egyfajta kétségbeesett lépésnek is tekinthetünk annak tükrében, hogy Vlagyimir Putyin elnök számos próbálkozása és rábeszélése ellenére eddig csak a felnőtt lakosság 37 százaléka oltatta be magát a vírus ellen.

Az elmúlt hetekben naponta ezren vesztették életüket Oroszországban koronavírus-betegségben. Bár jelenleg eléggé elfoglaltak vagyunk, de látva milyen sok emberre gyakorolnak befolyást, szakítunk időt arra, hogy körbevezessük önöket a vörös zónákban és a patológiai osztályokon, hogy a saját szemükkel lássák, hogyan bánik el a vírus olyan emberekkel, akiknek normális életet kellene élniük - monda az egyik aláíró, Denis Procenko, Moszkva fő covidkórházának vezetője. Olyan korban élünk, amikor bármilyen szakma szakértőinek véleményét semmisé teheti néhány ismert ember ellenvéleménye - tette hozzá.

A címzettek között van Oskar Kucsera tévés személyiség, aki 300 ezer Instagram-követője előtt kérdőjelezte meg a  vakcinák hatásosságát. Meghívták Jegor Befojev színészt és Konsztantyin Kincsevet is, akik szerint a beoltatlan emberek lehetőségeit korlátozó intézkedések olyanok, mintha koncentrációs táborba zárnák őket. A 77 éves Gennagyij Zjuganovot, a kommunista párt elnökét azért találták meg a levélírók, mert tiltakozó akciót szervezett az egészségügyi dolgozó kötelező beoltása ellen.