Több száz orosz orvos írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik Putyint, hogy „hagyja abba” Navalnij bántalmazását. A levelet eredetileg Alekszandr Vanyukov, egy moszkvai sebész tette közzé a Facebookon, felszólítva az orvostársadalom képviselőit, hogy csatlakozzanak a  felhíváshoz. Később a Meduza, a Lettországból működő orosz független médium is közzétette.

A nyílt levélben az orvosok komoly aggodalmukat fejezik ki a fogoly életéért és egészségéért, hozzátéve, hogy a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat elutasítása a szükséges gyógyszerek biztosítására közvetlenül veszélyezteti Navalnij életét - írja a Politico.

Hétfőn Navalnij ügyvédje, Vagyim Kobzev közölte, hogy védence lázas, hidegrázás és köhögés gyötri. A petícióban teljes kivizsgálást és megfelelő orvosi kezeléshez való hozzáférést követelnek az ellenzéki vezető számára.

Navalnij súlyos vádjai fogvatartóival szemben

December végén Navalnij azzal vádolta a börtönhatóságokat, hogy az egészségi állapotát eszközként használják fel a nyomásgyakorlásra. Egy sor tweetben azt írta, hogy a hónapok óta tartó fogva tartás után súlyos hátfájdalmai vannak. Elítélte a börtönhatóságokat, amiért visszatartják az egészségügyi dokumentációját, és ismeretlen gyógyszereket adnak neki.

Navalnijt letartóztatták, amikor 2021 januárjában visszatért Oroszországba, miután Németországban kezelték egy feltételezett, Kreml által szentesített mérgezés után (a kormány tagadta, hogy köze lenne a mérgezéshez). Az orosz hatóságok később két és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert szerintük megszegte a feltételes szabadlábra helyezés szabályait, miközben Németországban lábadozott.

Március 2022-én aztán Navalnijt kilenc évre ítélték egy szigorúan őrzött börtönben, miután egy orosz bíróság bűnösnek találta őt nagy értékre elkövetett csalásban és a bíróság megsértésében. Júniusban szállították át a Moszkvától 250 kilométerre keletre fekvő, szigorúan őrzött Melekovóba, amelyet szóvivője a Twitteren „szörnyű helynek” nevezett.