Az orosz repülési hivatal, a Roszaviacija akadályozza, hogy a munka nélkül maradt pilóták állást vállaljanak külföldi légitársaságoknál - írja a Kommerszant üzleti napilap meg nem nevezett forrásokra alapuló hírére hivatkozva a Moscow Times.

A pilóták azt követően váltak munkanélkülivé, hogy az orosz légitársaság külföldi járatai az európai légtérzár miatt a töredékükre este.

Nem mehet a pilóta és kész

A Roszaviacija akkor tagadja meg a repülőgép-vezetői engedélyek érvényességének igazolását, amikor egy hozzá hasonló külföldi hatóság hozzá fordul ezért. Amikor egy pilóta olyan országban akar munkát vállalni, ahol eddig nem dolgozott, akkor ez a standard procedúra licencének ellenőrzésére.

Az orosz hatóság vagy teljesen figyelmen kívül hagyja az igazolási kérelmet, vagy a személyiségi jogok védelmére hivatkozva visszautasítja azt – mondta a Kommerszant egyik forrása. Miroszlav Bojcsuk az orosz repülőszemélyzet szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy 600 külföldi munkavállalási kérelem érkezett február és június közepe között a hatóságokhoz. Ugyanakkor csak száz pilóta talált megfelelő állást.

Itt repülnének az oroszok

A kérelmek főként Törökországból, Thaiföldről, Malajziából, Vietnámból és Kambodzsából érkeznek. Az igazsághoz tartozik, hogy a Kommerszant cikke szerint a pilóták külföldi munkavállalásának korlátozása 2016-ig nyúlik vissza, ugyanis az orosz hatóságok munkaerőhiánytól tartanak, amit ezzel az adminisztratív eszközzel akarnak megakadályozni.