Csütörtök virradóra, minden eddigi tagadás ellenére, az oroszok megkezdték Ukrajna teljes lerohanását. Nem csak a kedden elismert, az ország keleti csücskében levő szakadár tartományok körül hallani a robbanásokat, hanem az Ukrajnával északról határos Fehéroroszországból, de értesülések szerint feltehetően még nyugatról, a Moldova területén kikiáltott Tranzisztriából is támadnak az oroszok.

Ugyan Kijev polgármestere Vitalij Klicsko otthonmaradásra és csomagolásra kéri lakosságot, hogy az óvóhelyekre tudjanak menni, a robbanások hallatán van aki inkább az ország otthagyását választotta. A Reuters képei szerint tömött sorokban állnak a Kijevet minél hamarabb elhagyni igyekvő autók. Az ukrán lakosságot szinte pontosan nyolc éve fenyegeti az orosz jelenlét, így egészen mostanáig többnyire mindennapos eszkalációként kezelhették Putyin szavait, aki hirtelen a rakéták nyelvére váltott.

Az általános elfogadás mellett, azért az utóbbi hetekben egyre többen készültek "B" tervekkel, szállítmányok kerültek a bunkereknek kijelölt helyekre, és készültek tudósítások családokkal akik már előkészítették az induláshoz szükséges dolgaikat. Feltehetően a hozzájuk hasonlóak azok, akik rögtön autóba szálltak a támadást jelző légiriadók hallatán. Kijev polgármestere, Vitalij Klicskó 

Evakuációk egyelőre csak Luhanszk megyében kezdődtek meg, egyelőre nem tudni, hogy a nagyobb városokban is megkezdik-e a polgárok szervezett kiürítését. A civil lakosságnak egyelőre csak az autóutak állnak rendelkezésére, ugyanis az Ukrinform információ szerint az ország légterét hajnal 02:45-kor lezárták előttük, A megnövekedett kockázati helyzetre hivatkozó lezárást, az orosz állam civil légteret kezelő és ellenőrző szervének sürgős üzenete alapján vezette be, Ukrajna légtérkezelő szerve.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.