Roman Máca cseh biztonságpolitikai szakértő, aki elsősorban a média és az internet biztonsági kérdéseivel foglalkozik, nagyon elfoglalt az utóbbi hetekben, ugyanis megugrott az oroszbarát aktivitás Csehországban a virtuális térben - írja a Radio Praha. Vlagyimir Putyin orosz államfő radikális cseh támogatóból nincs hiány.

Máca akkor kezdett ezzel a politikai jelenséggel foglalkozni, amikor Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. Ekkortól kezdve gomba módra szaporodni kezdtek a Kreml-párti weboldalak - tucatnyi jött létre közülük. Aztán témát váltottak: jött a migráció, majd a koronavírus-szkeptikusság és most az orosz-ukrán háború.

Eközben az oroszbarát hangok erőteljesen megjelentek lánc-e-mailekben és a közösségi médiában. Számos magukat patriótának, aktivistának és független újságírónak nevező személy osztja az észt, hallgatva arról, hogy milyen kapcsolat fűzi őket a hivatalos orosz propagandához. Valójában ezek a hangok csak megismétlik, amit az orosz propaganda terjeszt.

Mindemellett az oroszbarát politika nem idegen a politikai pártok egy részétől sem. A két legnagyobb Kreml-párti párt a Kommunista Párt és Timo Okamura "gazdasági nacionalista" pártja, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia. Az előbbi a tavaly őszi választásokon nem került be a parlamentbe, de így is 15 százalékos támogatottsága van az oroszbarát hozzáállásnak a cseh politikában.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.