Az orosz hazai össztermék (GDP) idei növekedésével kapcsolatos várakozását 2,9 százalékról 3,2 százalékra javította fel a Világbank, és azzal számol, hogy ez a bővülési ütem jövőre is megmarad. A szervezet azzal indokolta a gazdaságnövekedési várakozásának felülvizsgálását, hogy az orosz gazdaság a vártnál jobban teljesített az idei első negyedévben.

A washingtoni székhelyű szervezet szerint idén az orosz gazdaság növekedését erősíti a lakossági kereslet bővülése, a kőolaj áremelkedése, valamint a globális gazdaság élénkülése. Április végén az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az addig várt 3,3 százalékról 2,9 százalékra rontotta az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A jegybank derűlátóbb: 3-4 százalékos idei GDP-bővülést vár.

Az orosz gazdaság teljesítménye tavaly 3 százalékkal zsugorodott.

A Világbank most ismertetett jelentésében Oroszországban 5,5 százalékos idei inflációval számol, és azzal, hogy a fogyasztói áremelkedés üteme 2022-2023-ban 4 százalékon stabilizálódik. Az orosz jegybank egy hónapja 4,7-5,2 százalék közötti idei inflációval számolt, és csak 2022 közepére várja az ütem lassulását a 4 százalékos jegybanki célra.