A blokkolásra "a hatóságok által hamisnak nevezett, az ukrajnai harcot megtagadó rohamrendőrökről szóló beszámoló után került sor" - idézi a BBC a Moscow Times angol nyelvű kiadását.

A Moscow Times 1992-ben indult, és 2020 márciusa óta jelenik meg orosz nyelvű online változata. A blokkolás csak az orosz kiadást érinti.

A Roszkomnadzor már legalább 40 hazai és külföldi honlaphoz való hozzáférést szüntetett meg Oroszországban. Blokkolta a hatóság a Radio France Internationale angol, francia és orosz nyelvű honlapjainak elérését is, de nem adott magyarázatot a lépésre.

A független médiát, köztük a BBC-t is korlátozták Oroszországban egy olyan rendelet értelmében, amely előírja számukra, hogy az ukrajnai háborúról szóló orosz hivatalos jelentésekre támaszkodjanak, amit a Kreml "különleges műveletnek" nevez. Korábban blokkolták többek között a Deutche Wellét, a német Bildet, betiltották a Facebookot és az Instagramot is.

Egy új orosz törvény 15 évig terjedő börtönbüntetést szab ki az orosz hadseregről szóló, állítólag "hamis" információk közzétételére.

A törvény miatt az országban megmaradt független kiadványok közül sokan felfüggesztették működésüket, miután azzal vádolták őket, hogy "megbízhatatlan" információkat terjesztenek, amelyek nem a "hivatalos orosz információs csatornáktól" származnak.