A széles körű nyugati szankciók célja, hogy a lehető legnagyobb fájdalmat okozzák az ország gazdaságának azáltal, hogy kizárják a globális piacokról és világszerte befagyasztják az állam és a Vlagyimir Putyinnal szövetséges oligarchák vagyontárgyait. A szankciók három héttel ezelőtti életbe lépésük pillanatától kezdve új fejezetet nyitottak Oroszország gazdasági történetében - kezdi elemzését a CNBC.

Az ország pénzügyi rendszere és valutája összeomlóban van, ami arra kényszeríti a Kremlt, hogy bezárja a tőzsdét és mesterségesen támogassa a rubel árfolyamát. Gyakorlatilag egyik napról a másikra megbukott az ország 40 éves erőfeszítése, hogy virágzó piacgazdaságot építsen ki, amely Mihail Gorbacsov korábbi vezető alatt kezdődött - ez egy újabb áldozata Putyin elnök brutális ukrajnai inváziójának.

Ezzel elvész az orosz piac nyitottsága és integráltsága az európai piacokon, mivel a nagyvállalatok kiléptek az orosz gazdaságból, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig az Oroszországgal folytatott kereskedelem és turizmus leállítását kezdte meg. Különösen két szankció okozott jelentős pusztítást: először is, hogy a legnagyobb orosz bankokat kizárta a SWIFT nevű globális fizetési hálózatból, ami nagyon megnehezítette számukra a tengerentúli tranzakciók feldolgozását.

A második intézkedés pedig az, hogy több százmilliárd eurót fagyasztottak be, amelyet az orosz központi bank tart tartalékban külföldön. A rubel árfolyamát megtámasztó tartalékalapok nélkül a Kreml nagyon keveset tud tenni annak megakadályozására, hogy a rubel értéke összeomoljon.

Közben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is leállítja az orosz olaj és gáz importját, az USA exportellenőrzést vezetett be a csúcstechnológiai berendezésekre és luxuscikkekre, és egyre több ország tiltotta ki az orosz hajókat a kikötőiből.

Spirális összeomlás, 30 év eltékozlása

"A probléma most az, hogy alapvetően egy olyan spirálban vagyunk, ahol nem tudjuk, hogy mennyi nem realizált veszteség van még hátra" - mondta Maximillian Hess, a nonprofit Foreign Policy Research Institute Eurázsia-programjának közép-ázsiai munkatársa a CNBC-nek, szerint még mindig nem kizárható, hogy a rubel összeomolhat, vagy már lényegében teljesen beborult. Az elmúlt napokban ugyan erősödött az árfolyam, de még mindig közel 60 százalékos veszteségben van a dollárhoz, az euróhoz és a jüanhoz képest.

Az Oroszországban lavinává dagadó gazdasági válság már most azzal fenyeget, hogy semmissé teszi az átlagpolgárok évtizedes gazdasági nyereségét, az egyszerű nép életszínvonala jelentős romlani fog. 

A Kreml kétségbeesetten próbálja fenntartani a rubel értékét az országon belül, ezért március 8-án új rendeletet adott ki, amely megtiltotta a rubel átváltását kemény valutákra, például amerikai dollárra vagy euróra. Ezzel a rubel gyakorlatilag játékpénzzé vált, egy olyan valutává, amelynek csak egy lényegében fiktív gazdaságban van értéke Oroszországon belül, ahol az emberek nem vásárolhatják meg azokat a termékeket, amelyekhez hozzászoktak. Az ehhez hasonló döntések gyakorlatilag elvágják az oroszokat Európa többi részétől, megszűnik az ország hitelessége a befektetők szemében. 

Ezt tetézi, hogy a Visa és a Mastercard, a világ két legnagyobb fizetésirendszer-szolgáltatója maga döntött úgy, hogy leállítja a platformjaik működését Oroszországban. Ezzel a digitális fizetés, a bankkártyás tranzakciók lehetetlenné váltak.

"Volt egy feltörekvő középosztály [Oroszországban], amely most mélyre zuhan" - mondta Christopher Smart, a Barings befektetési intézet vezető globális stratégája és vezetője. "Az embereknek olyan valutája lesz, amely nem igazán bír értékkel az országon kívül" - tette hozzá.

Jön a fizetésképtelenség

Külpolitikai szakértők szerint Oroszország is úgy véli, hogy nem fogja teljesíteni államadósságának törlesztését, amikor szerdán több mint 100 millió dollárnyi kötvénytörlesztés válik esedékessé. A 30 napos türelmi időt figyelembe véve formálisan április közepére jelenthető ki, hogy Oroszország fizetésképtelenné vált.

A legnagyobb hitelminősítők szerint elképzelhetetlen, hogy Moszkva teljesíteni tudja a dollárban és euróban denominált adósságának törlesztését. Ha ezt nem teszi meg, akkor nem lesz nyugati befektető, aki biztonságosnak tartaná a tőkebefektetéseket Oroszországban. A Kreml lépése, hogy csak jüanban és rubelben törleszt a piacok számára rossz üzenet: Moszkva lényegében becsődölt.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.