Az orosz hadsereg legmodernebb harckocsija, a T-90M az ukrajnai fronton készült néhány fotón és videón megjelent, ám úgy tűnik, hogy ebből a fegyverből csak egy maroknyit vetettek be az inváziós csapatok - írja a Moscow Times, amely a háború egyik eddigi legfontosabb tanulságát elemzi. Látni olyat ezek közöl a tankok közül, amely az erdőben rejtőzik, és olyat is, amelyet kilőttek. Egy ilyen fegyver ára 4,5 millió dollár (1,8 milliárd forint, egy új autóbusz 70 millió forintból megúszható).

Az Ukrajna ellen indított inváziót megörökítő képeken és videókon rengeteg harcképtelenné tett orosz tankot látni, köztük nem egyet úgy, hogy a tornya messze mellette hever a földön. A legénység megúszhatja a jármű kilövését, de sok harckocsizó elesett a tankját ért találat miatt. A Mediazona hírportál szerint, amely a háború áldozatait követi, az orosz emberveszteség hat százalékát adja a tankok személyzete.

Tankok lehengerlő serege

Pedig az ő életük fontos az orosz hadseregnek, amelynek doktrínája a harckocsik tömeges bevezetésén alapuló offenzívát hirdeti - emlékeztet James Lewis, a washingtoni Strategic and International Studies Institute kutatóintézet szakértője. Ennek szellemében becslések szerint 2800 harckocsit tartanak harcrendben, illetve további tízezret tartalékban. Ezek többsége a szovjet időkből származó, modernizált jármű.

Az Oryx hírszerző blog szerint, amely igyekszik nyomon követni a háború orosz veszteségeit, az orosz hadsereg 135 T-72B3-as, legkevesebb 235 T-72-es és több mint 59 T-80-as harckocsit vesztett a háború kezdete óta. A Battle Order katonai elemző szervezet szerint a 4. gárda harckocsizó hadosztály, amelyben ezek közül a legkorszerűbb, T-80-as harckocsikat rendszeresítettek, 41-et veszített el ezekből. Egy jó öreg T-72-est használtan már 0,5 millió dollárért hazaviheti a vevő, ami nem egészen 200 millió forint.

Leáldozott-e a harckocsiknak?

A gyors harckocsiveszteségek nyomán több szakértő felvetette a kérdést, hogy ez ennek a fegyvernek az alkonyát jelenti-e, azaz a modern háborúkban immáron haszontalanná váltak-e. Erre nem lehet egyértelmű választ adni, mert a veszteség egyik oka a csapatok rossz vezetése. A harckocsik normális esetben a tüzérség és a gyalogság védelme alatt támadnak, az utóbbi dolga, hogy kiiktassa az ellenség kézi tankelhárító fegyverekkel rendelkező részét - mondja Nick Reynolds, a londoni Royal United Services Institute kutatóintézet veterán szakértője.

A háború első napjaiban orosz katonai oszlopok járművei feltorlódtak egymásra az ukrán főutak mellett, ami lehetővé tette az ukránok katonáknak, hogy kimazsolázzák maguknak a harckocsikat, és a high-tech nyugati kézi tankelhárító eszközökkel kilőjék azokat.

Sokkoló élmény

Az amerikai Javelin rakéta előbb 150 méterrel a terep fölé emelkedik, mielőtt visszazuhanva megcélozná a harckocsik tornyát, ahol a páncél a legvékonyabb. A legénység minden tagja gránátnyomást kap a találatkor - számolt be korábban a Moszkovszkij Komszomolec című sajtóorgánumban Alekszej Uhacsev harckocsiparancsnok arról a pillanatról, amikor egy Javelin becsapódott a tankjába.

Neki szerencséje volt, a találat nem vezetett ahhoz, amit úgy jellemeznek, hogy a tank "felforr", miután a robbanás begyújtja a benne lévő lőszert, majd ennek másodlagos robbanása leszakítja a tornyot és több tucat méterre ellöki a harckocsitól.

Régen az volt a katonai hüvelykujjszabály, hogy egy tank megsemmisítésére a legjobb eszköz egy másik tank, ám az új kézi rakéták rácáfolnak erre - mondja Lewis.

Veterán tankok felvonulása

A veszteségek olyan méreteket ölthettek, hogy az oroszoknak elő kellett venniük az 1961-ben szolgálatba állított T-62-es harckocsikat a pótlásukra. Mind szállítás közben, mint Ukrajnában megjelentek a veterán tankok felvonulásáról fotók.

A kétségbeesés másik jele, hogy a tankok személyzete alkalmi eszközökkel igyekszik megerősíteni járműve védelmét. Fémketrecekből, homokzsákokból, gerendákból eszkábálnak össze borításokat a harckocsik tetejére - derül ki az interneten megjelent videókon. Ben Wallace brit védelmi miniszter tragikusnak tartja ezt, mert azt hiszik, védelmet nyújt a rakéták ellen, ám egyáltalán nem.

Uhacsev elmondta a sajtóinterjúban, hogyan szerelte le a harckocsik személyzete saját kezűleg a torony tetejére rögzíthető védekező eszközöket, amikor rájöttek, hogy akadályozza az ágyú mozgatását és megnehezíti a menekülésüket, amikor tüzet fog a tankjuk.