Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes az RBC TV-nek adott interjújában felvázolta azokat a terveket, amelyek alapján újjáépítenék az ukrajnai Mariupol városát - szemlézte az interjút a Moscow Times. E szerint ezt a várost már Oroszország részének tekintik, miután a Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk című regényéből ismert módon, einstand formájában elvették Ukrajnától.

A várost előzőleg az orosz hadsereg ostrom alá vette, ám az ukrán védők csak többheti védekezés után adták meg magukat. Eközben a támadók előbb elzárták a vízellátást, nem könnyítették meg a civilek elmenekülését és az orosz tüzérség óriási károkat okozott az infrastruktúrában, nem beszélve az emberi áldozatokról.

Átfogó elképzelés

Szakértők szerint ez lehet az első lépés egy átfogó elképzelés megvalósításában, amellyel Moszkva kedved akar csinálni az ukrán régióknak ahhoz, hogy Oroszország anyácska ölelésében keressenek maguknak meleg testvéri szeretetet az Ukrajnához tartozás helyett. Husznullin elmondása szerint máris elkezdték egyes épületek helyreállítását, amelyek őszre elkészülhetnek. (Bizonyára az ukrán partizánok is megvárják ezt, mielőtt esetleg akcióba lépnek, végül is nincs tűzszünet vagy békeszerződés a háborúban - a szerk.)

Az első lakóépületek szeptemberre elkészülnek - folytatta a miniszterelnök-helyettes. Emellett az első kórházakat is át akarják adni és felépítik a vészhelyzeti minisztérium központját is. Tervezik Mariupol történelmi belvárosának újjáépítését és felújítják az összes olyan épületet, amelyet nem rombolt le teljesen a legendásan hatékony orosz tüzérség.

Kik fognak ott élni?

Az Azovi-tenger partján lévő kikötővárosban 400 ezren éltek a háború előtt, mielőtt több tíz ezer ember menekülésre kényszerült. Husznullin szerint a népesség 2025-re 350 ezerre növekedhet, de nem részletezte, minek alapján adta ezt a becslést. Vajon honnan érkezhetnek a lakók,

Külön foglalkozott azonban az Azovstal acélművekkel, amely egy Budapest Kispest kerületének megfelelő területet foglal el, és 12 ezer embernek adott munkát. A védekezők és néhány ezer civil ide szorult be az ostrom alatt, ami komoly nyomot hagyott az üzemen. Az orosz tervek szerint ezt a régi kapacitásával állítják helyre, részben azért, hogy munkahelyeket teremtsen.

Hogy a cégnek van egy ukrán tulajdonosa, ezt nem firtatták a miniszterelnök-helyettessel készült tévéinterjúban. Úgy tűnik, az einstand erre is értendő.