Közvetítőkön keresztül, a szankciókat megkerülve érkezhet kőolaj Oroszországból Európába. 

Azerbajdzsán tagadja, hogy közvetítőként venne részt a folyamatban, az Európai Bizottság egyelőre vizsgálódik és egy amerikai diplomatát bízott meg azzal, hogy az ügy végére járjon – írja a hirado.hu.

Továbbra is jelentős mennyiségű orosz szénhidrogén, főleg kőolaj áramlik a szankciókat megkerülve az európai piacra, és ezen leginkább a közvetítők fölözik le a hasznot.

Szárnyra kaptak politikusoktól és iparági bennfentesektől a hírek, miszerint félresikerült az uniós tisztviselők próbálkozása, hogy elérjék Európa függetlenségét az orosz gáztól és olajtól.

Oroszország az elmúlt évtizedben végezte a legtöbb olajfúrást

Amikor Moszkva a múlt héten bejelentette, hogy a nyugati szankciók megtorlásaként napi félmillió hordóval csökkenti az olajkitermelést, sokan szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy valóban önszántából teszi-e mindezt. Bővebben>>>

Nyoma sincs a szállítmány eredetének

Nehéz lekövetni a nyersolaj útját a globális piacokon, hiszen a tranzitországokban könnyen összekeveredhet más szállítmányokkal, melyekkel együtt nagyobb olajtétel jön létre. Annak eredetét pedig kihívás meghatározni.

Szinte teljesen eltüntethető a finomítási folyamatban az alapanyag eredete.

Tovább növeli a titokzatosságot a hajózási társaságok bonyolult hálózati jellege – egyeseket ezért azzal vádolnak, hogy trükközéssel segítik Oroszországot nyersolajexportja eredetének elrejtésében.

Az országok költségei nőnek, a közvetítők nyerészkednek

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olaj- és gázipari óriáscég korábbi vezérigazgatója az orosz elnök komoly kritikusa. Elmondása szerint az embargó csupán növelte a szállítási költségeket, miközben a közvetítők fölözték le a haszont, miután jobb pozícióhoz jutottak.

A szankciók bevezetése óta az Oroszország által exportált nyersolaj mennyisége többé-kevésbé stabil maradt

– mondta Saad Rahim, a Trafigura szingapúri székhelyű francia nyersanyag-kereskedelmi vállalat vezető közgazdásza.

Hozzátette, erős a gyanú arra, hogy az orosz olajat még mindig közvetítőkön keresztül adják el az EU-nak és a nyugati országoknak.