A Roszkomnadzor közleményben figyelmeztetett, hogy értesítette a Wikipedia adminisztrációját, hogy haladéktalanul távolítsa el a témával kapcsolatos "pontatlan információkat", amelyek célja az orosz felhasználók félretájékoztatása - olvasható az orosz nyelvű közlemény fordításában – írja a Hill.

Az értesítés szerint az információ eltávolításának elmulasztása akár 4 millió rubel, azaz 50 ezer dollár bírságot von maga után.

A Wikimedia, a Wikipédiát tulajdonló és működtető nonprofit szervezet a The Hillnek azt nyilatkozta, hogy "a Wikimedia Alapítvány támogatja mindenki alapvető jogát a szabad, nyílt és ellenőrizhető információkhoz való hozzáféréshez; ez az eszkaláció nem változtat az elkötelezettségünkön".

Nem ez az első eset, hogy a Wikipédiára nyomást gyakorolnak, hogy távolítson el és cenzúrázzon olyan tartalmakat, amelyeket az orosz kormány hamisnak tart.

Márciusban a Wikimédia Alapítvány közölte, hogy az orosz kormánytól felszólítást kapott arra, hogy távolítsa el az orosz nyelvű Wikipédiára önkéntes közreműködők által feltöltött, Ukrajna provokálatlan inváziójával kapcsolatos tartalmakat.

Az alapítvány "cenzúrának" nevezte a törlési kérelmet, és közleményében azt írta, hogy "az emberek megbízható információkhoz való hozzáférésének megtagadása válság idején életbe vágó következményekkel járhat".

A Wikimédia hozzátette, hogy visszautasította az oldalára beküldött, az Ukrajna elleni orosz invázióról szóló információk törlésére vonatkozó kérést, és közölte, hogy nem hátrál meg a mozgalom tagjainak cenzúrázására és megfélemlítésére irányuló törekvésekkel szemben.

"Kitartunk küldetésünk mellett, hogy szabad tudást szolgáltassunk a világnak" - tette hozzá a közlemény.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.