Az orosz kormány új javaslatot készített a Krím félszigeten beruházó vállalatokat fenyegető nyugati szankciók kikerülésére - vette át az RBC hírportál értesülését a Moscow Times. Az elképzelés szerint  a befektetőknek teljes névtelenséget biztosítanának, így nem válhatnának a korlátozások céltáblájává. Oroszország 2014 tavaszán csatolta el a területet Ukrajnától, mire válaszul az EU és az USA szankciókat vezetett be, például az ott tevékenykedő cégeket teljesen kizárják a világ kereskedelmi és pénzügyi rendszeréből.

Ezért még az állami tulajdonban lévő orosz vállalatok is tartózkodnak attól, hogy a Krímben tevékenykedjenek. Az új szabály minden hagyományos nyilvántartási és jelentéstételi kötelezettség alól mentesítené a vállalatokat, nevük, címük és bármilyen más nyilvános adatuk rejtve maradna. Az intézkedés hátterében az állhat, hogy a félszigetnek óriási infrastrukturális beruházásokra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen versenyképes üzleti környezetet nyújtani.

Oroszország ugyan hozzákezdett a nemzetközi SWIFT fizetési rendszer alternatívájának kidolgozásához és bevezette saját Mir bankkártyarendszerét a Visa és a Mastercard pótlására, ám ez kevés ahhoz, hogy ellensúlyozzák a Krímmel kapcsolatos korlátozásokat. A kormány a félsziget és azon belül fővárosa, Szevasztopol társadalmi-gazdasági jelentőségével indokolja a beavatkozás szükségességét. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az anonimitás utat nyit a feketegazdaság kivirágzása előtt.