Mintegy 9261 olyan beteg él Lengyelországban, akik legálisan jutnak hozzá orvosi kannabiszhoz, ezzel ők teszik ki az egyik legnagyobb orvosi kannabiszt használók közösségét Európában - derül ki egy friss kutatásból.

Annak ellenére, hogy a lengyelországi betegek orvosi kannabisz iránti kereslete dinamikusan nő, a kormány még mindig nem biztosítja a megfelelő "ellátást", mivel a parlament nemrégiben elutasított két jogszabályt is, amelyek lehetővé tették volna azok szélesebb körben történő alkalmazását.

A lengyel parlament a napokban ismertette a lengyelországi kannabisztörvények átalakítását célzó három törvénytervezetet. A három vizsgált tervezetből kettőt elutasítottak, a harmadikra az egészségügyi és a mezőgazdasági bizottságok bólintottak rá, de utóbbiról még hónapokig egyeztethetnek - írja a Prohibition Partners.

Jelenleg további 6 módosító tervezettel kapcsolatban folyik a jogalkotási munka, amelyek közül 2 a szabadidős használat legalizálásával kapcsolatos.

Az első tervezet a lengyelországi gyógyszeripar igényeihez túl magas THC-koncentrációval (0,2 százaléknál magasabb) rendelkező kannabisz általános engedélyezéséről szólt, amely lehetővé tette volna bizonyos betegségek esetén annak használatát. Lengyelországban viszont továbbra is illegális az orvosi kannabisz kereskedelmi célú terjesztése, így a betegeknek az Európából és az Észak-Amerikából származó importra kell támaszkodniuk. 

A második, szintén elutasított törvényjavaslat viszont átfogóan szabályozta volna az ipari kender (nagyon alacsony THC-tartalmú) terjesztését, amely egyébként már legális az országban, de ezt jelenleg a kábítószerrel való visszaélés elleni törvény szabályozza.

A javaslat szerint a 0,3 százalékos THC-tartalomra kellene emelni a határértéket különbséget téve az ipari kender és a magas THC-tartalmú, orvosi célokra használt kender között.

A harmadik tervezet, amit végül tovább küldtek, előírja, hogy a mezőgazdasági miniszter által felügyelt állami kutatóintézeteknek lehetővé kell tenni - lengyelországi gyógyszeripar igényeihez igazodva- a 0,3 százaléknál magasabb THC-tartalmú kender termesztését.

Maciej Konarowski, a Can advocare munkatársa szerint "a törvénytervezet egyértelműen kidolgozatlan és számos kiskaput tartalmaz, ami azt jelenti, hogy még ha a tárgyalt szabályozás politikai támogatást is élvez vagy esetleg hatályba lép, tényleges alkalmazására a jelenlegi parlamenti ciklusban nem kerül sor."

Lengyelországban jelenleg 12 olyan kutatóintézet van, amely orvosi kannabisz termesztését végzi.