Ankara és Athén 2002-től kezdve 60 alkalommal ült tárgyalóasztalhoz nézeteltéréseik megoldása érdekében, de 2016 márciusában megszakadt a folyamat.

A mostani megbeszélés előzményeként a török és a görög fél az utóbbi évben többször egymásnak feszült, miután vitáik adódtak a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett nagy kiterjedésű földgázmezőre vonatkozó jogaik kapcsán.

Athén a nemzetközi jog megsértésének tartja, hogy Törökország olyan vizeken végez feltáró fúrásokat a térségben, amelyeket Görögország különleges gazdasági övezetének tekint. Ankara ezt tagadja, mondván, hogy a terület a kis-ázsiai ország kontinentális talapzatához tartozik. Az Európai Unió a tagállamai közé tartozó Görögország pártján foglal állást.

A török és a görög vezetés végül a közelmúltban megállapodott, hogy folytatják a vitás ügyeik rendezését célzó tárgyalásokat.
A megbeszéléssorozat 61. fordulójának az isztambuli Dolmabahce palota adott helyet. A török delegációt Sedat Önal külügyminiszter-helyettes, míg a görögöt Pavlosz Aposztolídisz nyugállományú nagykövet vezette.

Az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva a hétfői találkozóról azt közölte, hogy a felek megvizsgálták a korábbi eszmecserék során felmerült kérdéseket, valamint azt is, hogy milyen lépéseket tudnak tenni ezekben. A tárgyalópartnerek egyúttal megállapodtak, hogy a megbeszélések 62. fordulóját Athénban tartják majd.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő az egyeztetést követően a Twitter-fiókján azt írta, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő vezetésével minden gond, beleértve az Égei-tengert érintő nézeteltérések megoldása is lehetséges, és Ankarának ez a határozott szándéka. "A régió békéje és stabilitása mindenki érdeke" - fűzte hozzá Kalin.

A két - egyébként NATO-szövetséges - ország között ugyanis évtizedek óta nézeteltérés van az Égei-tenger török partjainak közelében fekvő görög szigetek miatt is. Ankara számos, görögök lakta, illetve lakatlan apró szigetet úgynevezett "szürke zónának" nyilvánított, amelynek a státuszát szerinte tisztázni kellene. A török és a görög légierő pilótái időről időre szinte macska-egér játékot űznek egymással a szóban forgó területek felett.