A Nyereg a Városligeti-tó partján egy műemléki védelem alatt álló épületben nyílt meg. A vendéglátóhely a járványügyi korlátozások miatt mostanában csak házhoz szállítással működhet, ám az elmúlt években a frekventált helyszínnek, a turistaforgalomnak köszönhetően komoly nyereséget termelt - írja a 24.hu Papcsák Ferenc, a volt fideszes zuglói polgármester gazdasági érdekeltségét fürkésző cikkében.

Az épület és a hozzá tartozó 800 négyzetméteres kert bérbeadására a Városliget-törvényt parlamenti képviselőként benyújtó Papcsák Ferenc zuglói polgármester tett javaslatot 2011-ben. A Zuglói Vagyonkezelő Zrt. hamarosan ki is írta a pályázatot az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra, amit aztán néhány héten belül - egyedüli jelentkezőként - a Monsoon Rain nevű vállalkozás nyert meg. A szerződés elővásárlási jogot adott a cégnek, rábízta az épület felújítását, és 2029. december 31-ig biztosította, hogy mindössze havi 100 ezer forintos bérleti díjért használhassa az ingatlant.

A Monsoon Rain Kft.-ben 2017-ben kapott kisebbségi részesedést Papcsák Ferenc egyik vállalkozása, a Pannon Census Kft. a nyereség 25 százalékát zsebelheti be. Az E-beszámolón közzétett jegyzőkönyvek szerint az egykori polgármester személyesen vett részt a Monsoon Rain taggyűlésein, ahol arról döntöttek, hogy a kisebbségi tulajdonos 2018-ban 5,75 millió, 2019-ben pedig 20 millió forintos osztalékot kap a Nyereg előző évi nyereségéből.

A Monsoon Rain Kft. a 2019-es üzleti évben aztán 333 millió forintos rekordforgalom mellett 87 milliós nyereséget ért el. A 2020 nyarán megtartott közgyűlésen azonban - vélhetően a járványügyi korlátozások miatt - a tulajdonosok úgy döntöttek, nem veszik ki a nyereséget. A hírportál kérdésére, hogy milyen körülmények között került a Monsoon Rain tulajdonosai közé, Papcsák Ferenc nem válaszolt.