Ciolos az általa egy éve alapított Románia Együtt Mozgalom pártbejegyzési kérelmét március 30-án adta be a romániai politikai pártok jegyzékét kezelő bukaresti törvényszékhez, de a párt bejegyzését azóta is - szabályossági kifogásokkal, fellebbezésekkel, más bíróság kijelölésének igénylésével, a bélyegilleték késedelmes befizetésével - sikeresen hátráltatják különböző alperesek - írta az MTI tudósítója.

Ciolos szombaton számolt be támogatóinak és a sajtónak arról, hogy a Románia Együtt Mozgalom alapítói a jogi huzavona láttán szeptemberben döntöttek alternatív megoldás kereséséről, mert attól tartottak, hogy pártjuk hivatalos bejegyzését jövő márciusig sem sikerül kiharcolniuk, és így nem állíthatnak jelölteket az európai parlamenti választáson.

QP | Quality Placement

A PLUS-t állítólag Ciolos néhány segítőkész, "névtelen" támogatójának sikerült azóta beíratnia a román politikai pártok jegyzékébe. Ez a párt ugyanazokra az elvekre és értékekre épül, mint a Románia Együtt Mozgalom - biztosította híveit a volt miniszterelnök. A korábbi párbejegyzési kérelmüket hétfőn visszavonják.

Ciolos volt román uniós biztos 2015 novemberétől 2017 januárjáig függetlenként vezette Románia szakértői kormányát. A 2016 decemberi parlamenti választások előtt - a választóknak tett ígéretére hivatkozva - Klaus Iohannis államfő noszogatása és a jobbközép pártok többszöri hívása ellenére sem volt hajlandó politikailag elkötelezni magát, habár akkor ő számított a legismertebb jobboldali politikusnak. A választási kudarcért emiatt a jobboldalon sokan Ciolost hibáztatták.

A volt miniszterelnök 2017 végén látta elérkezettnek az időt arra, hogy pártpolitikusként szálljon szembe a kormányra került Szociáldemokrata Párttal (PSD), akkor kezdte el országszerte megszervezni a Románia Együtt Mozgalmat.

Bár pártot eddig nem sikerült hivatalosan bejegyeznie, a közvélemény-kutatásokban már megjelent Ciolos mozgalma, és úgy tűnt, hogy Ciolos neve önmagában elég hajtóerő lehet a parlamenti küszöb átlépéséhez. A BCS közvélemény-kutató intézet két hete végzett felmérése szerint a Románia Együtt Mozgalomra a választók 7,7 százaléka szavazna. A volt miniszterelnök pártjának támogatottságát az IMAS felmérése 8,2 százalékra taksálta - írta az MTI.