Elindult a szakképzésben dolgozó pedagógusok minősítése, ami majd az alapját képezi béreik meghatározásának, miután közalkalmazotti jogviszonyuk idén júliustól munkaviszonnyá alakul át - írta a Népszava.Tíz szempont alapján minősítik a tanárokat, ezeket 1-től 6 pontig lehet értékelni, vagyis összesen 60 pont szerezhető. Nézik egyebek mellett a képzettséget, a szakmai tapasztalatot, a felkészültséget, a munkaerőpiaci értéket, a "szakképzés-releváns" módszertan alkalmazását, az innovációs tevékenységet és szakmai elkötelezettséget.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor úgy látja, hogy az új értékelési rendszerrel "másodrendűvé" válnak a közismereti tanárok. - A táblázatnak vannak ugyan objektív elemei, de ezek egy részének csak a szakoktatók tudnak megfelelni. Nagyon sok a szubjektív elem is, az értékelés pedig nem egységes: van, ahol az intézményvezető, van, ahol a munkaközösség-vezető végzi a minősítést - mondta. Tud olyan iskoláról is, ahol a tanároknak magukat kellett értékelniük, s ezt bírálta el az intézményvezető.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a napokban egy felmérést végzett a szakképzésben dolgozók jogállásának változásáról. Az előzetes eredmények alapján a megkérdezettek 88,7 százaléka nem ért egyet azzal, hogy elveszítik közalkalmazotti státuszát. A válaszadók 98,2 százalékának semmilyen információja nincs arról, júliustól mennyi lesz a munkabére, 87,3 százalékuk szerint viszont az értékelő rendszer nem alkalmas a differenciált béremelésre.

Ugyanakkor mintegy harmaduk (35,1 százalék) semmilyen béremelésre nem számít, 56,7 százalékuk pedig úgy véli, ha lesz is béremelés, az nem lesz számottevő, hamar elinflálódik. A megkérdezettek 39,9 százaléka biztos abban, hogy július elsejétől munkaviszonyban dolgozik tovább, 54,2 százalékuk viszont még nem döntötte el, hogy elfogadja a felkínált munkaviszonyt vagy inkább kéri a végkielégítését és távozik a szakképzésből.