Az uniós nyugdíjfelügyeleti hatóság (EIOPA ) kutatása szerint egyre nagyobb az igény az EU több országában elérhető magánnyugdíjtermékekre. A termék lényege, hogy a szolgáltatók és forgalmazók egy uniós útlevél előnyeit élvezik, amely lehetővé teszi számukra, hogy a PEPP-eket különböző uniós országokban értékesítsék. Az útlevél lehetővé teszi számukra, hogy egységes szabályrendszer alapján kibocsátott egyetlen terméknyilvántartási engedéllyel hozzáférést nyerjenek a teljes uniós piachoz.

Az öngondoskodásban ennek több területen is szerepe lehet: az uniós állampolgárok szélesebb nyugdíjeszköz-skálához férnek hozzá, valamint ha valaki elköltözik egyik országból a másikba az államközösségen belül, akkor költöztetheti az időskori megtakarítását. A rendszert szabályozó rendelet márciusban lép életbe, ezért az EIOPA ismét felméri, hogy milyen a piaci fogadtatása a termékeknek és a keretrendszernek. 

Az előző, 19 országból 167 szolgáltatót és forgalmazót megszólaltó a kutatás szerint a válaszadók 18 százaléka (30 válaszadó) fontolgatta, hogy PEPP-et kínál, 51 százaléka (84 válaszadó) nem fontolgatta, hogy PEPP-et kínál, 31 százaléka (53 válaszadó) pedig bizonytalan volt a kérdést illetően. Mostanra várhatóan nő a lelkesedés a magánnyugdíjtermékek iránt.

A PensionsEurope tavaly júniusi konferenciáján Fausto Parente, az EIOPA ügyvezető igazgatója elmondta, hogy körülbelül 13 szereplő állna készen arra, hogy a 2022. márciusi alkalmazási határidő után azonnal PEPP-et kínáljon, 50 pedig azt fontolgatja, hogy az első két évben PEPP-et indít - írja az IPE.

Az EIOPA új felmérése arra is rákérdez, hogy a PEPP kínálását fontolgatók szándékoznak-e a terméket a tagállamukon kívül is forgalmazni.

Ahogy arról a MABISZ írt korábban, más, fejlett régiókkal összehasonlítva az európai megtakarítások tőkepiaci kitettsége alacsony. Az európai háztartások jellemzően még mindig a bankbetétet részesítik előnyben és a nyugdíjalapok tőkepiaci jelenléte is alacsonyabb, mint más fejlett régiókban. Magyarországon mindössze 2,6 százalék az arányuk az összes megtakarítási formához viszonyítva.

Ugyanakkor az európai nyugdíjalapok, illetve a nyugdíj-megtakarításokat kezelő intézményi befektetők jelentős mértékben hozzájárulhatnának az európai részvénypiacok kapitalizációjához. Nem véletlen tehát, hogy a PEPP projekt szorosan kapcsolódik az EU egy másik fontos projektjéhez, a Tőkepiaci Unióhoz (Capital Market Union), melynek célja a finanszírozási források mozgósítása az európai növekedés érdekében. Ennek része többek között az innovatív megoldások támogatása, a cégek tőkepiaci aktivitásának megkönnyítése, a hosszú távú és fenntartható befektetések ösztönzése, a banki és tőkepiaci kapacitások megerősítése, valamint a határon átnyúló befektetések elősegítése.