"Már most megerősíthetem, hogy az új cseh egészségügyi miniszter Adam Vojtech lesz. Szeptemberben a koronavírus-járvány jelentette teher miatt úgy döntött, hogy távozik. Nagyon sajnáltam, szerintem nagyon jó miniszter volt. Most megállapodtunk, hogy átveszi a tisztséget, és a kormányzás végéig miniszter marad" - mondta Andrej Babis miniszterelnök a Prague Morning szerint.

Arenbergernek több botrány is kipattant, nemrég például azzal vádolták, hogy több milliónyi bevételt rejtett el az adóbevallásában. A vádak a TV Seznamtól származnak, amely azt állítja, hogy több millió koronát keresett új gyógyszerek klinikai vizsgálataivel, és ezeket a tevékenységeket illegálisan, kereskedelmi engedély nélkül végezte, és azt állította, hogy kozmetikai szolgáltatások céljára ellenőrizte a készítményeket. Arenberger több mint egy évtizeden át a Královské Vinohrady kórház igazgatójaként dolgozott, valamint gyógyszerekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatokat vezetett. A kereskedelmi engedélye részeként és közszereplőként köteles nyilvánosságra hozni az üzleti ügyleteiből származó jövedelmét.

Gyors bukás a politikusé: a járvány kezdete utáni negyedik cseh egészségügyi miniszternek április 7-én nevezték ki. Előtte volt a most visszatérő Adam Vojěch, aki 2017 decembere óta volt egészségügyi miniszter, de tavaly szeptember 21-én lemondott, amikor az országban a napi fertőzésszám ezres nagyságrendben kezdett nőni. Vojěch viszonylag sikeresen kezelte a járvány első hullámát, de Andrej Babiš miniszterelnök sokat kritizálta, szembe is ment vele, amikor nyár végén elvetette a beltéri maszkokra vonatkozó mandátumra vonatkozó javaslatát.

Vojtěch utódja, Roman Prymula alig több mint egy hónapig bírta: október 29-én lemondásra kényszerült, miután lefényképezték, amint a miniszterelnök jobbkezével, Jaroslav Faltýnekkel távozik egy étteremből. Annak ellenére, hogy ő maga tiltotta be a beltéri étkezést, az esetet követően napokig tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. A legfrissebb elbocsátás, Jan Blatnýé, ami épp azért lett a legfurcsább lemondás, mivel azt nem előzte meg a fertőzések számának romlása vagy személyes botrány.

Valójában az új esetek hétnapos átlaga december óta a legalacsonyabb értéket érte el, mindössze egy héttel Blatný menesztése előtt. Ennek ellenére Miloš Zeman cseh elnök a Cseh Köztársaság magas halálozási arányát Blatný döntésének tulajdonította, amiért nem engedélyezte a Szputnyik V. használatát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása nélkül, és nyomást gyakorolt Babiš miniszterelnökre, hogy menessze őt. Babiš, aki a közelgő októberi parlamenti választásokon számít Zeman támogatására, végül engedett az államfői kérésnek.