Azoknak a sportolóknak, akik politikai tiltakozó akciót terveznek a pekingi téli olimpiai játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Rule 50 szabályozásához kell igazodniuk. Ez eredendően a sport és a politika merev elválasztásának jegyében tiltotta az ilyesmit, ám a legutóbbi, tokiói nyári játékok előtt lazítottak a szigorán – írja az olimpia és a politika egyre erőteljesebb összekeveredéséről szóló cikkében a Reuters. Emellett alkalmazkodniuk kell a kommunista párt vezette Kína törvényeihez, amelyek szerint a pekingi rezsim nem sértette meg az emberi jogokat Tibetben, Hongkongban vagy Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

"Bármilyen véleménynyilvánítás, ami összhangban van az olimpia szellemével védelmet fog élvezni, ám bármilyen viselkedés vagy állásfoglalás, ami ezzel szembe megy, nem beszélve a kínai törvényekről és szabályokról, megtorlást von maga után" – mondta Jang Su, a pekingi olimpia szervezőbizottságának nemzetközi kapcsolatokért felelős osztálya vezetőhelyettese egy hónappal a játékok előtt. Ezzel egy csapásra politikai eseménnyé tette a sportrendezvényt.

A kínai alkotmány ugyan papíron garantálja a szólásszabadságot az állampolgároknak, azonban a hatóságok gyakran megbüntetnek olyanokat, akik az államnak nem tetsző megjegyzésekre ragadtatják magukat. Ezt a „közrend megbontásának” vádjával teszik vagy egyszerűen csak azt kifogásolják, hogy a megszólalók szerintük „zavart keltenek”. Ezt a fajta állami elnyomást ugyanakkor ritkán alkalmazzák külföldiekkel szemben.

A szabályok

A felülvizsgált NOB Rule 50 szerint a sportolók szabadon véleményt nyilváníthatnak politikai kérdésekben a sajtótájékoztatóikon, illetve az olimpiai faluban, azaz a szállásukon. A versenyek helyszínein, főként a pódiumon, az éremátadási ceremónián nem megengedett ez, és tiltott az olyan megnyilvánulás is, ami sértheti a versenytársaik hitbéli-emberi érzékenységét. Ha mégis ilyen akcióra készül valaki, akkor erről meg kell egyeznie a NOB szervezőivel. Így fogadtatták el a sportolók a tokiói olimpia előtt, hogy fél térdre ereszkedve fejezhetik ki tiltakozásukat a rasszizmus ellen.

Tokióban azután nem mindenki tartotta magát ehhez a rendhez, például Raven Saunders súlylökő, aki ezüstérmet nyert versenyében a pódiumon feje felett keresztebe tette a kezét, amivel az elnyomott emberek melletti kiállását demonstrálta. Akciójának nem volt következménye valamiféle büntetés formájában. Egyes sportolók azonban már a pekingi téli játékok előtt bírálták a NOB-ot azért, hogy a 2008-as nyári játékok után a kínai főváros újra olimpiai rendezési jogot kapott.

Csőbe húzott sportolók

„Nekünk kell igazolnunk, hogy olyan országban versenyzünk egy olimpián, ahol megsértik az emberi jogokat” - mondta Erik Lesser háromszoros olimpiai érmes német sportoló a napokban. Ezért szerinte a sportolóknak kritikusabbnak kell lenniük Thomas Bach NOB-elnökkel szemben, akinek a vezetésével a nemzetközi szervezőbizottság ezt a szempontot nem vette kellően figyelembe.

Számos sportszövetség, köztük a német sportolók krémjét képviselő Athleten Deutschand szabályosan riadót fújt a pekingi szervező Jang Su megszólalása után, amelyből azt szűrték le, hogy amit a kínaiak az olimpiai szellemmel szemben lévőnek minősítenek, azt büntetni fogják. „Ez a nyílt fenyegetés a sportolókkal szemben megrémít és aggaszt bennünket” - fogalmazta meg a szervezet állásfoglalásában. „Ez arra utal, amit régóta gyanítottunk: a sportolók szabad véleménynyilvánításának joga a játékok alatt nem lesz garantált. Attól tartunk, hogy a megszólalások hátrányt és megtorlást vonhatnak maguk után.”