A FÁK-országok közötti együttműködés kulcsfontosságú területe a biztonság és a stabilitás fenntartása közös eurázsiai térségünkben. Sajnos a kihívások és fenyegetések ezen a területen, elsősorban kívülről, évről évre csak nőnek

– mondta Vlagyimir Putyin, majd hozzátette:

Sajnos el kell ismerni, hogy a közösség tagállamai között is vannak nézeteltérések. A lényeg azonban az, hogy készen állunk az együttműködésre és így is teszünk.

Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy a FÁK-országok vezetői még ha fel is merülnek problémás kérdések, igyekeznek maguk megoldani őket, közösen, együttműködve, baráti segítséget és közvetítői segítséget nyújtva egymásnak. 

Az orosz vezető szerint a közösség országai ilyen konstruktív módon működnek együtt a terrorizmus és a szélsőségesség, a nemzetközi bűnözés, az illegális kábítószer-kereskedelem és a korrupció elleni küzdelemben.

Kitért arra is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok, valamint a közrend és a belső stabilitás biztosításáért felelős egyéb szervek operatív kapcsolatokat tartottak fenn az elmúlt év folyamán.