Érdekes szerepet tölt be Roman Abramovics az orosz-ukrán béketárgyalásokon, hiszen miután Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a közvetítői szerepét, Abramovics találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tisztviselőjével, hogy előkészítsék a béketárgyalásokat. 

David Arakhamia, Zelenszkij pártjának az elnöke személyesen is találkozott Fehéroroszországban a Chelsea volt tulajdonosával, aki a pártelnök elmondása szerint „jelentős szerepet vállalt a béketárgyalásokban”. 

Nyugati tisztviselők szerint viszont az orosz oligarcha csak azért hangsúlyozta a felek közötti közvetítésben betöltött szerepét, hogy az Egyesült Királyságban ne sújtsák szankciókkal és megtarthassa a Chelsea futballklub tulajdonjogát. Azt viszont még Zelenszkij sem tudta megakadályozni, hogy Abramovicsot is érintsék az oroszellenes büntetőintézkedések, pedig az ukrán elnök személyesen járt közben az Egyesült Államoknál, hogy ne büntessék meg Abramovicsot, hiszen aktívan egyeztetett az orosz és az ukrán fél között. 

Abramovics a büntetőintézkedések ellenére folytatja az egyeztetéseket, hogy az oroszok és az ukránok békét kössenek egymással, ezért találkozott a közelmúltban Gerhard Schröder volt német kancellárral, Ibrahim Kalinnal, a török elnök külpolitikai tanácsadójával, és Vlagyimir Medinszkivel, a béketárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetőjével is. 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.