Gerhard Schröder korábbi német kancellár politikai pályáját lezárva, 2005 után ügyvédi irodájával gazdasági társaságoknál vállalt tanácsadói szerepet. Dolgozott a Rothschildok cégbirodalmának, majd a Gazpromnak is. Elnöke lett a nyugat-európai–orosz Nord Stream AG konzorcium felügyelőbizottságának is.

Albrecht Funk több mint húsz éven át volt Schröder hivatalának a vezetője, de kedden távozott mellőle. Azután sokallt be, hogy a volt német kancellár nem fogadta meg a tanácsát, és nem vetett véget az orosz gázvállalatokkal (Gazprom, Rosznyefty) való kapcsolatának. 

Schröderre hetek óta nyomást helyeznek Németországban, és egyre többen követelik, hogy fosszák meg a volt kancellároknak járó juttatásoktól, beleértve a nyugdíjellátást is. Egyelőre azonban csak egy múlt heti, felemás LinkedIn-posztban kritizálta Oroszországot az Ukrajna ellen indított támadás miatt, de hozzátette, hogy "mindkét oldalon követtek el hibákat". Schröder szerint a NATO a hidegháborút követően túlságosan nagy hangsúlyt fektetett a keleti terjeszkedésre, mely egyértelmű provokáció volt Oroszországgal szemben.

Lars Klingbeil, a német Szociáldemokrata Párt társelnöke nemrégiben a Facebookon szólította fel Schrödert, hogy vessen véget a Kremllel való kapcsolatának: "itt az ideje, hogy a Putyinnal való üzleti kapcsolatainak vége szakadjon".

 

Gerhard Schröder
Gerhard Schröder
Kép: MTI Fotó
Schröderrel ellentétben más expolitikusok sorra hagyják ott az orosz cégeket. Már csütörtökön, ahogy Vlagyimir Putyin elnök parancsára megindult az orosz invázió, a legnagyobb orosz bank, a Sberbank vezetőségéből három külföldi is kilépett csütörtökön. Először Esko Tapani Aho távozott, aki 1991-1995 között volt Finnország miniszterelnöke és 2016-ban csatlakozott az orosz pénzintézethez. Őt a nap folyamán követte a brit Nadia Christina Wells és az amerikai Natalie Alexandra Braginsky-Munier is a felügyelőbizottságból.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.