Timothy Snyder, az amerikai Yale elitegyetem történész professzora úgy látja, hogy Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője lassan eltűnik abban a porfelhőben, amit az Ukrajna ellen indított háborúval saját maga vert fel - derül ki a Fortune cikkéből. A szakértő sajátos módon azzal támasztja alá véleményét, hogy a környezetében lévők keménykedő nyilatkozatokkal vétetik észre magukat.

Az elmúlt időszakban újra meg újra megszólaltak Putyin környezetében lévő viszonylag befolyásos személyiségek, köztük Dmitrij Medvegyev volt miniszterelnök és államfő, akik a háború értelméről beszélnek, és az Ukrajnára, illetve a megtámadott országot támogató Nyugatra váró borzalmas következményeket ecsetelik, ha nem teszik le a fegyvert, de 'ízibe. A professzor szerint ez azt mutatja, hogy Putyin kezdi elveszteni ellenőrzését környezete felett.

Retorikai felkészülés?

A "végzetpropaganda" a felkészülést szolgálhatja a Putyin bukása utáni hatalmi harcra - a drasztikus megnyilatkozások annak a bizonyítékai lehetnek, hogy a hatalom környezetében lévő befolyásos személyiségek azt gondolják, hogy Oroszország vesztésre áll a háborúban, amiért, ugye, valakinek viselnie kell a következményeket.

Az amerikai tudós megjegyzi, hogy az oroszok borzalmas emberveszteséget szenvedtek el eddig a háborúban, az elesettek helyére extra méretű fizetés ígéretével keresnek önkénteseket. Putyin láthatóan tart attól, hogy ha elrendelné az általános mozgósítást, akkor megroppanna népszerűsége és összeomlana a rezsimje.

Ideig-óráig?

Ebben az értelemben az orosz vezető valójában gyenge, és azok a tényezők, amelyek hatalmon tartják - nem enged megjelenni a politika színterén olyan politikust, aki a riválisa lehetne, a hadsereg a háborús veszteségek ellenére nem roppant meg, a közvélemény nem fordult ellene - csak ideig-óráig biztosíthatják a helyét.

Snyder emlékeztet rá, hogy az orosz államfő nagy mesetere annak, hogy összezavarja ellenfelei tisztánlátását, ám most olyan helyzetbe lavírozta magát, amikor kicsúszik az ellenőrzés a keze közül. A háború nem úgy alakul, ahogy tervezte - és ebbe akár bele is bukhat.

Egy jóslat már bejött

A professzor jóslatát azért tartják figyelemre méltónak a Fortune szerkesztői, mert egy korábbi jóslata - vagy inkább figyelmeztetése, már bejött. Előre jelezte Donald Trump volt amerikai elnök rajongó támogatóinak 2021. január 6-ai támadását az USA kongresszusának épülete ellen.

Valamikor 2020 októberében, még az elnökválasztás előtt azt mondta, hogy az amerikai közélet lassan halad a maga Reichstag-tűzvésze felé. Ezzel arra célzott, hogy Adolf Hitler német náci vezető a Reichstag felgyújtására reagálva adatott magának rendkívüli felhatalmazást a kormányzásra, ami a weimari német demokrácia végét jelentette.

Donald Trump nem olyan okos, nem dolgozik olyan keményen, mint Hitler és nincs akkora támogatottsága, mint a náci vezérnek, de egyértelműen keresi azt a Reichstag-pillanatot, ami lehetővé tenné a rendkívüli kormányzás bevezetését a jog és a rend helyreállítására hivatkozva - fejtegette a tudós annak idején. Ez a lehetőség benne volt a január 6-ai támadásban. Ha Mike Pence, Trump alelnöke elvitatta volna Joe Biden választási győzelmét, akkor Trump erre hivatkozva jelenthette volna be igényét a kormányzás folytatására.