Az ügyészek azt kérték Royce Lamberth kerületi bírótól, hogy hosszabb, 51 hónapos büntetést szabjon ki Chansley-re, aki szeptemberben bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy társaival együtt megpróbálták megakadályozni, hogy a szenátusban hitelesítsék a 2020-as elnökválasztás eredményét.

Chansley azonban ugyanolyan súlyos büntetést kapott, mint az a harcművész férfi, akit múlt héten ítéltek el. Ő egy rendőrtisztet ütött meg a Capitoliumban január 6-án, erről videófelvétel is készült.

Lamberth azt mondta, úgy véli, Chansley – aki az ítélethirdetés előtt hosszú beszédet mondott – sokat tett azért, hogy meggyőzze a bíróságot arról, hogy már „jó úton jár”. Chansley ügyvédei azt kérték a bírótól, hogy letöltendő büntetést szabjon ki a védencükre - írja a Telex a Reuters nyomán.

A fogva tartás alatt Chansley-t átmeneti skizofréniával, bipoláris zavarral, depresszióval és szorongással diagnosztizálták. Amikor beismerte bűnösségét, azt mondta, csalódott, hogy Donald Trump nem adott neki elnöki kegyelmet.

Donald Trump támogatói egy gyújtó hatású beszéde után ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. A zavargások után indult szövetségi eljárásokban közel 600 embert vádoltak meg, eddig 36-an vallották magukat bűnösnek. Az összecsapások során öten életüket vesztették, köztük a biztonsági erők egy tagja, 140 rendőr pedig megsérült. A Capitoliumot védő rendőrök közül azóta négyen vetettek véget életüknek.