A kelet-közép-európai régió kormányait a világ többi részéhez hasonlóan olyan váratlanul érte az orosz invázió Ukrajna ellen, hogy első reakcióként a közösségi médiában adtak hangot véleményüknek.

A Szlovák Köztársaság kormánya elítélte Vladimir Putyin orosz elnök és kormánya Ukrajna elleni támadását. Szlovákia a NATO-van és az EU-val együtt segíteni fogja Ukrajnát az önvédelemben – idézte a pozsonyi Új Szó Eduard Heger kormányfő Facebook-üzenetét. „Oroszország részéről ez egy megbocsáthatatlan és barbár tett, a nemzetközi jog súlyos megsértése.“

Románia Ukrajna mellett áll, és szövetségeseivel döntenek majd az euroatlanti közösség biztonságát célzó legmegfelelőbb lépésekről - írta Bogdan Aurescu külügyminiszter Twitter-oldalán a Maszol jelentése szerint. „Románia Ukrajna mellett áll. A nemzetközi jog súlyos megszegéséért Oroszország nagy árat fog fizetni. Szövetségeseinkkel és partnereinkkel közösen döntünk arról, hogy melyek a legmegfelelőbb lépések az euroatlanti közösség biztonsága érdekében.”

Románia legfontosabb exporttermékét a személygépkocsik jelentik Ukrajna viszonylatában. A vasérc az első számú importtermék, amely Ukrajnából érkezik Romániába, tavaly 188,2 millió euró értékben vásároltak belőle. Kábeleket 172,3, hengerelt fémárut pedig 65,8 millió euróért importáltak tavaly a szomszédos országból - derült ki a Maszol másik cikkéből.

Ukrajna a második legfontosabb műtrágya-szállító Romániába Bulgária után, 2021-ben 48,5 millió euró volt a szállítmányok értéke. Az import nőhet, mert a földgáz csillagászati ára miatt a marosvásárhelyi Azomureș nem termel. Kérdéses, milyen mértékben tud majd szállítani az orosz hadsereg által lerohant Ukrajna. Az Ukrajnával folytatott romániai külkereskedelem bőven deficites volt.

Nincsenek zsoldosok

Albánia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina is visszautasította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vádjait, miszerint zsoldosokat küldtek volna Ukrajnába, hogy ellenpontot képezzenek az orosz csapatokkal szemben – vette át a Balkan Insight hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Lavrov még pénteken mondta azt, hogy hitelt érdemlő információval rendelkeznek arról, hogy zsoldosok érkeztek Ukrajnába, akik egy részét ráadásul Kelet-Ukrajnába, a Donyec-medencébe küldik.

„Koszovó és a Nyugat-Balkán több része is a bűn melegágya, terroristák és drogkereskedők is vannak itt. Ezekről a helyekről zsoldosokat bérelnek fel olyan konfliktusokhoz, amelyeket az Egyesült Államok robbant ki” - adta elő összeesküvés-elméletét az orosz külügyek feje. A koszovói elnök kabinetfőnöke álhírnek bélyegezte a tárgyalást. Hozzátette: ez annak a kampánynak a része, amellyel Oroszország legitimálni akar egy Ukrajna elleni támadást.

Pandeli Majko korábbi albán miniszterelnök, jelenlegi parlamenti képviselő kijelentette, hogy „nem volt még precedens” az olyan kijelentésekre, mint amit az orosz külügyminiszter tett. Majko cáfolta, hogy zsoldosokat küldtek volna Ukrajna területére. Bosznia biztonsági minisztere, Bisera Turković kijelentette, hogy egyetlen bosnyák katonát sem küldtek Ukrajna területére. Megjegyezte, hogy amennyiben Lavrov tényleg rendelkezik ilyen információkkal, reméli, hogy megosztja a bosnyák biztonsági szolgálatokkal is.

Tüntetés Prágában, készülődés Lengyelországban

Több mint ezer ember gyűlt össze még az orosz támadás előtti éjszaka a prágai Vencel téren, miután Vlagyimir Putyin orosz államfő bejelentette, hogy elismeri az Ukrajna donbaszi régiójában lévő két báb államot  tudósított a Radio Praha. Yevhen Perebyinis prágai ukrán nagykövet egyebek mellett azt mondta, hogy a cseh kormánnyal a sebesült ukrán katonák esetleges ellátásárol, illetve az elesettek gyermekinek támogatásáról is tárgyalnak. Hasonló szimpátiatüntetések voltak más cseh városokban is. Néhány közintézményt az ukrán zászló kék-sárga színeivel világítottak ki.

A lengyel-ukrán határ közelében lévő Rzeszów városában lévő csupa üveg kiállítási központ, ahol normális időkben popkoncerteket szoktak tartani, az elmúlt napokban átalakult menekültellátó központtá. Az épület előtt az amerikai hadsereg Humvee terepjárói parkolnak - tudósít a Washington Post. A lengyel hatóságok a szíriai polgárháború óta nem látott menekülthullámra számítanak, amelyben akár egymillióan érkezhetnek Ukrajnából Lengyelországba.

Varsóban arra számítanak, hogy Lengyelországra nehezedik majd a menekülthullám nagyja, miután 500 kilométeres közös határa van Ukrajnával és kétmilliós ukrán vendégmunkás-bevándorló közösség él az országban. A szintén határ közeli Przemysl városának önkormányzata arról számolt be, hogy a várost felkérték ezer Ukrajnából érkező amerikai ideiglenes befogadására.

 

A főváros közelében is robbanásokat hallani, ahogy a támadó orosz erők az elérhető katonai infrastruktúrát támadják. Emiatt Kijevben a hajnali órákban légvédelmi szirénázás volt.

Mindenki maradjon otthon, aki nem a létfontosságú infrastruktúrák fenntartásáért felelős. Készítsék össze az alapvető dolgokat tartalmazó bőröndöt, amellyel szükség esetén el tudnak jutni egy menhelyre - üzente Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a lakosságnak.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken követheti.