A FAO élelmiszerár-index, amely a kereskedelmileg is jelentős alapvető termények árváltozásait követi hónapról hónapra, novemberhez képest 2,5 százalékkal emelkedett. A drágulás ellenére a 2011-es csúcsértékét még így is 25 százalékkal alulmúlja.

A növényi olajok árindexe 9,4 százalékkal ugrott meg november óta, a növekedés már hat hónapja tart. Decemberben is leginkább a pálmaolaj okozta a változást, melynek piacát a stabil kereslet és a szűkülő kínálat jellemezte. Emellett a szója-, napraforgó és repceolajok is drágultak, ám ennek ellenére az éves átlaguk 2007 óta nem tapasztalt alacsony szintet produkált tavaly.

QP | Quality Placement

A cukor ára 4,8 százalékkal emelkedett főleg a nyersolaj drágulása miatt, amelynek hatására Brazília a cukornád-tartalékát inkább etanol-előállításra használta, csökkentve ezzel a globális piacra kerülő cukor mennyiségét.

A tejtermékek ára 3 százalék fölött drágult főleg a sajt miatt, utóbbi ára ugyanis majd 8 százalékot erősödött az európai uniós és óceániai exportkészletek zsugorodása okán.

A gabonafélék ára, élen a búzával, 1,4 százalékot erősödött a kínai importigények növekedése és az elhúzódó franciaországi sztrájkok okozta szállítmányozási nehézségek mellett. Eközben a kukorica és rizs jegyzése nem változott.

A húsfélék ára lényegében változatlan maradt 2019 utolsó hónapjában, ám még így is 18 százalékkal haladta meg az alindex értéke az egy évvel azelőttit. A fő ok a sertéshús iránti megnövekedett ázsiai, európai uniós és brazil kereslet volt.