Az olajkínálatot bármikor geopolitikai kockázatok fenyegethetik, az így kieső termelés pedig az égbe lökheti az árakat - mondta a CNBC-nek Neil Dwane, az Allianz Global Investors európai befektetési igazgatója.

Miközben Venezuela napi 2 milliós kitermelése bármelyik pillanatban kieshet, Mexikó, Azerbajdzsán és Kína termelése sem meggyőző. A szakember szerint elég ha ezen országok közül egy "vét egy kis hibát", és máris 120 dolláros olajár jöhet. Ráadásul a mostani alacsony ár miatt senkinek sem éri meg extra kapacitásokat beállítani - írta a portál.

Herman Wang, az S&P Global Platts szakértője szerint azonban a 120 dolláros árfolyam valószínűtlen, ezzel együtt rossz esetben 70-80 dollárig bármikor felszökhet az ár.

A közelmúltban a UBS elemzői is úgy fogalmaztak, hogy komoly emelkedés előtt áll a második félévben az olaj árfolyama, s a felhalmozott készletek is csökkenésnek indulhatnak. Giovanni Statunovo, a befektetési bank árupiaci szakértője szerint a WTI olaj árfolyama 58 dollárig emelkedhet hordónként még az év vége előtt, a Brent típusú kőolaj árfolyama pedig 60 dollárig ugorhat. Előbbi jelenleg 46,3, utóbbi 48,9 dolláron jár.

A túlkínálat elleni harcban az OPEC országok és több, nem OPEC tagállam is megegyezett abban, hogy 2018 első negyedévének végéig napi 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelést. A csoport célja, hogy a globális olajkészletek nagyságát az ötéves átlagra szorítsa le, s a szaúdi és orosz olajminiszter is olyan kijelentést tett, amely szerint bármit megtennének a piaci egyensúly helyreállítása érdekében. A képet ugyanakkor árnyalja az a tegnapi hír, amely szerint Oroszország ellenzi az OPEC-kel kötött megállapodás elmélyítését.