Nem támogatjuk, hogy a rengeteg korlátozás, lezárás legyen a vírus elleni védekezés elsődleges eszköze, és erre felhívjuk a világ vezetőinek a figyelmét is - mondta az Index beszámolója szerint David Nabarro, a WHO koronavírusügyi megbízottja.

Nabarro hozzátette, a WHO szerint kizárólag akkor indokoltak a lezárások, ha a vezetők időt akarnak nyerni az újraszervezésre, az erőforrások egyensúlyának helyreállítására, a kimerült egészségügyi dolgozók védelmére, más esetben nem.

A WHO megbízottja rámutatott, hogy a rengeteg korlátozás pusztító hatással volt a társadalomra, gazdaságra, melynek következtében felütötte a fejét a szegénység, az éhínség, munkanélküliség, amely kiemelkedően érinti a turizmust.

Ráadásul nem csak gazdaságilag hatnak ki az emberekre a járvány miatti korlátozások. A bezártságból adódó stressz, szorongás legalább ilyen súlyos következményekkel jár. Az Egyesült Államokban emelkedett a családon belüli erőszak száma, növekedett a kábítószer-túladagolás és a gyerekeknél is fokozódott az öngyilkosság gondolata.

A WHO csütörtöki közlése szerint kutatásuk megmutatta, hogy a remdesivir alig hat, vagy semmilyen hatással sincs a Covid-19-ben szenvedő légzőszervi betegek kórházi ápolásának időtartamára és halálozására a 28 napos vizsgált időszakban.

Ezt a szert tartják a kezelés egyik legígéretesebb szerének, a napokban a Richter Magyarországon is elkezdte gyártani.

A gyártó Gilead most megkérdőjelezte a WHO kutatásának eredményeit.

Az amerikai vállalat a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte a WHO-kutatás adatai "ellentmondásosak, elhamarkodottak", korábbi kutatások pedig már igazolták a szer előnyös hatásait - írja az MTI.

A Gilead szerint a remdesivir vizsgálatai kimutatták, hogy a kezelés csökkenti a Covid-19-ből való felépülés idejét.