A járványhelyzet romlása ellenére Szlovákiában az elkövetkező hónapokban jóval több ajánlatból válogathatnak a munkát keresők, mint az elmúlt időszakban - írja a pozsonyi Új Szó. A Manpower munkaerőpiaci társaság által megkérdezett 505 szlovákiai cégvezető 37 százaléka számol a jövő év első negyedében, vagyis a januártól március végéig tartó időszakban új alkalmazottak felvételével, 18 százalékuk tervez elbocsátásokat.

A társaság által bevezetett munkaerőpiaci index – vagyis az új alkalmazottak felvételét és az elbocsátásokat tervező cégek közötti különbség – így +19 százalékponton áll. Zuzana Rumiz, a Manpower Group Slovensko vezérigazgatója szerint azonban, ha kiküszöböljük a szezonális hatásokat, a jövő év első negyedére vonatkozó index eléri a +21 százalékpontot, ami 11 százalékpontos javulás az előző negyedévihez és 23 az egy évvel korábbihoz képest.

A leglátványosabb javulást a pénzintézeteknél, a banki és biztosítási ágazatban, az IT-ágazatban, a távközlésben, az építőiparban és a szolgáltatásoknál mérték, a jövő év első negyedében ezekben az ágazatokban tervezik a legtöbb új alkalmazott felvételét. A legkevesebb új alkalmazottat ezzel szemben az iparban és a feldolgozóiparban keresik majd.