Jövőre legkevesebb 30-40 százalékkal többe kerül majd a burgonya Szerbiában – idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó Ratko Vukićevićet, a gučai Agro-mobil burgonyatermesztő vállalat igazgatóját.

A szakember arra alapozza az állítását, hogy megközelítőleg ennyivel ment fel az ára a műtrágyának, a magkrumplinak, a növényvédő szereknek és az üzemanyagnak is.

A szárazság is nagy gondot okoz a termelőknek. Szerinte Vajdaságban, egyes parcellákon lesz jó termés, de csak azokon, amelyeken korai fajtákat ültettek és ahol lehetőség volt az öntözésre. A rendelkezésre álló adatok alapján Szerbiában a burgonyaültetvények mindössze négy százalékát öntözik.

Rémálom jöhet a burgonyapiacon

A szerbiai burgonyatermesztés rémálmát az jelentené, ha máshol az idén jó volna a termés, és emiatt elárasztaná a szerbiai piacot az olcsó, behozatali krumpli. Egy ilyen szerencsétlen helyzet már magát a szerbiai burgonyatermesztés jövőjét is veszélyeztetné – mondta az igazgató.

Összesen 293 százalékkal drágult meg a burgonya egyetlen év alatt Szerbiában, közölte a Szerbiai Statisztikai Intézet. Az újkrumpli Szerbiában 120 és 150 dinár (410-850 forint) között mozog, a tavalyi burgonya viszont nem lett olcsóbb, tudósított korábban a Szabad Magyar Szó.

Már így is drága a krumpli

A piacokon a leginkább keresett burgonya az ivanjicai krumpli, a termelők viszont nagyon óvatosak, mert az idei felvásárlási ár, vagyis a 40-50 dinár kilogrammonként ugyan nagyon jó, de ez nem minden évben van így, ezért a burgonyatermesztés mellett mással is foglalkoznak.

Az előállítás drágult meg a leginkább, abban is a műtrágya ára ment fel a leginkább.