Idén másodjára mondja le Rio de Janeiro a világhírű karnevál idején rendezett utcai felvonulásokat és a partikat is - közölte Eduardo Paes, a város polgármestere.

A riói szambaiskolák látványos felvonulását - amelyet a közönség a város Marques de Sapucai Sambadrome lelátóiról követhet - egyelőre még nem mondták le, de a koronavírus omikron variánsa miatt további szigorítások léphetnek életbe.

A karnevál ugyanis minden évben több százezer érdeklődőt vonz, amely lehetetlenné teszi a látogatók ellenőrzését, de a megfelelő távolságtartás betartása is esélytelen - a város egyelőre még nem közölte, hogy lemondaná a legnagyobb rendezvényüket. Rio mellett egyébként több város, köztük Salvador sem rendezi meg az utcai felvonulásait.

A 12 milliós Sao Paulo például azt tervezi, hogy a táncos felvonulásokat a Forma-1-es versenypályákra helyezi át, de a megvalósítás részleteit még nem közölték.

A brazil egészségügyi minisztérium közel 19 ezer új fertőzöttről és 175 halálos áldozatról számolt be kedden. Az omikron variánst két hete még csak 32 fő esetében, tegnapra virradóra már 170 főnél mutatták ki.

Jair Bolsonaro az emelkedő esetszám és a súlyosbodó helyzet ellenére korábban azt hangoztatta, hogy a regionális leállásoknak nagyobb a romboló hatása, mint magának a vírusnak. A médiát pánikkeltéssel vádolta, míg azon szövetségi államok kormányait, amelyek kijárási korlátozásokat léptettek életbe, azzal gyanúsította meg, hogy hatalmának megingatása érdekében nagyítják fel a fertőzések és a halálesetek számát.