Európa legtöbb utast szállító légitársasága, amely ráadásul nem üzemeltet járatokat Dél-Afrikába és Dél-Afrikából, közölte, hogy az országból az Egyesült Királyságba tartó utasoktól megköveteli az "egyszerű kérdőív" kitöltését, mivel a dél-afrikai útlevélhamisítás igen elterjedt – idézi a cég közlését a Reuters.

"Ha valaki nem tudja kitölteni ezt a kérdőívet, megtagadják tőlük az utazást, és teljes visszatérítést kapnak" - mondta az ír légitársaság szóvivője.

Az Egyesült Királyság dél-afrikai nagykövetsége a Twitteren közölte, hogy a teszt nem a brit kormány által előírt követelmény az Egyesült Királyságba való beutazáshoz.

A Ryanair közölte, hogy ez minden olyan dél-afrikai útlevéllel rendelkező személyre vonatkozik, aki Európa más részéből repül Nagy-Britanniába a légitársaság gépein.

Dél-Afrika 11 hivatalos nyelve közül az afrikaans a harmadik leggyakrabban beszélt nyelv, amelyet az ország 58 millió lakosának 12 százaléka használ. Az apartheid 1994-es megszűnéséig ez volt a hivatalos nyelv.

A BBC rövid időn belül megszólaltatott több olyan utazni vágyót Dél-Afrikában, akiket felháborított az eljárás. Az afrikaans sokak számára nem is alaposan ismert nyelv, azzal együtt, hogy az országban hivatalos beszédnem, és sokan diszkriminációt emlegetnek.

A hatóságok még nem akartak beavatkozni, lévén egy magáncég üzleti döntéséről van szól.