A német szociáldemokrata politikus a múlt héten az EU jövőjéről Nagy-Britannia részvétele nélkül rendezett tanácskozás eredményeiről tartott tájékoztatóján a rugalmas szolidaritásra vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: nyilvánvalóan Szlovákia és Csehország vetette fel a V4 csoport másik két államának, Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy tárgyalni kell a menekültválságban segítségre szoruló uniós tagországok támogatásáról, és a menekültek befogadásáról azzal a feltétellel, hogy mindenki saját hatáskörben dönthet arról, hogy kit fogad be. Ez az elképzelés előrelépést jelent, párbeszédet kell kezdeni róla - mondta Martin Schulz.

Nem ért egyet teljes mértékben a V4 csoport felvetésével, de tudomásul kell venni, hogy a menekültek ügyében eddig hozott közös döntések "nagyon gyakran nem állják ki a gyakorlat próbáját", ezért tárgyalni kell minden javaslatról, amely előmozdíthatja az ügyet.

A menekültek elosztása 28 tagország között nem lenne gond, például egymillió menekült "föl sem tűnne" az 508 millió uniós állampolgár között. A probléma éppen abból adódik, hogy nem mindenki vesz részt az elosztásban, az pedig "politikai cinizmus", hogy éppen azok vádolják tehetetlenséggel az EU-t, akik kivonják magukat - mondta az EP elnöke.

Arra a kérdésre, miként értékeli Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki - az origo.hu hírportálon megjelent interjúban kifejtett - felvetését az illegális határátlépők EU-n kívüli elhelyezéséről, azt mondta, nem gondolja, hogy "menekülteket ki kellene vinni Európából más régiókba, hogy ott táborokban, őrizet alatt tartsák őket".

Előfordulhat, hogy a magyar kormányfő "néhány dolgot összekevert", hiszen arról zajlik diskurzus, hogy az EU-ba igyekvő menedékkérőknek kellene az EU-n kívül, például észak-afrikai országokban állomásokat létrehozni, ahol le lehetne folytatni a menedékjogi eljárást, és ahonnan az uniós tagországok befogadhatnák a védelemre szoruló kérelmezőket, hogy ne az életük kockáztatásával, embercsempészek hatalmába kerülve próbáljanak meg bejutni az EU-ba. Tekintettel a jelenlegi "drámai helyzetre" mindenkinek érdemes lenne törekedni a "mérsékelt hangnemre".

QP | Quality Placement