Az European Implementation Network nevű strasbourgi civil szervezet megvizsgálta, hogy az Európa Tanács (ET) 47 tagállamában milyen arányban hajtották végre az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elvi jelentőségű ítéleteit, ami igen kedvezőtlen képet fest a magyar kormányról - írja a Népszava. A bíróság azokat a döntéseket tekinti „elvi jelentőségűnek”, amelyek az egyedi panaszokon túlmutató, rendszerszintű problémákat tárnak fel, az államnak pedig elvileg intézkednie kellene annak érdekében, hogy hasonló jogsértések ne fordulhassanak elő.

A strasbourgi szervezet tavalyi jelentése szerint Magyarország esetében az elmúlt tíz évben 57 ilyen ítélet született. Ebből mindössze 15 tekinthető végrehajtottnak, 42 pedig nem. A 74 százalékos „nem teljesítési arány” feltűnően rossznak számít. Az ET összes tagállamának 43 százalék az átlaga. Az arány azóta tovább romlott, ma már 81 százaléknál tartunk.

Kedvezőtlen bírósági döntés esetén hoznak egy új törvényt (ahogyan például a gyöngyöspatai romák kártalanítási ügye után történt), vagy módosítják az alkotmányt - mondta Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. Ezzel a kormány idehaza olyan látszatot teremt, mintha minden törvényesen zajlana.

A „felülalkotmányozásnál” kevésbé kifinomult módszer, hogy az állami szervek esetenként csak vonakodva, vagy egyáltalán nem akarnak eleget tenni a magyar bírósági ítéleteknek. A Magyar Helsinki Bizottság praxisában is előfordult, hogy végrehajtási eljárás indítását kellett kilátásba helyezni egy személyiségi jogi per után. Az alperes kormánypárt nem volt hajlandó bocsánatot kérni a civil szervezetről tett valótlan kijelentések miatt.

Olykor a kifizetésekkel sincs minden rendben. Például valódi kártérítés helyett fejenként 500 ezer forinttal kompenzálná a kormány azokat a rokkantnyugdíjasokat, akiktől egy 2011-es jogszabállyal alaptörvény-ellenesen vonták el járandóságuk jelentős részét (vagy szüntették meg jogosultságukat). Ez összeg csak töredéke annak, amit sokaktól elvettek. Ha valakinek ez nem tetszik, akár további éveket is várhat, mire felülvizsgálják egészségi állapotát.