Azt mondtam magamnak, újra megcsináltam - mondta Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök a mérsékelt jobboldali Hajrá Olaszország párt vezetője lelkes hívei előtt, miután felépült a súlyos tüdőgyulladásából és szívinfarktusból. Az üzenet világos volt: azután, hogy egyben tudta tartani üzleti és politikai vállalkozását a vele kapcsolatos botrányok, ügyészségi vizsgálatok, üzleti csalási vádak és pártja népszerűségének hanyatlása ellenére, még nem tervezi, hogy lelépjen a reflektorfényből - vezeti fel a Financial Times a politikus sztoriját bemutató cikkét.

Az olasz politika nagy év eleji fordulata nyomán, amelyben Mario Draghi volt ECB-elnök technokrata kormánya került hatalomba, Berlusconi Forza Italája váratlanul ismét helyet kapott a kormánykoalícióban, annak ellenére, jelenleg ez a legkisebb támogatást élvező párt az olasz jobboldalon. A kormányba három minisztert delegált, és Berlusconi arra használhatja fel a tíz év kihagyás után ismét rászegeződő reflektorfényt, hogy átmentse pártját a jövőbe. Emellett politikai visszatérése adhat némi hátteret az immáron gyermekei vezetése alatt álló családi médiabiznisznek.

Hogy ebből mi jöhet össze, az nyitott kérdés. Milyen politikai örökséget hagy hátra? Képesek lesznek-e gyermeki fenntartani a médiavállalkozást, miközben megjelentek a színen az új kihívók, az amerikai streamingcégek, mint például a Netflix? Megállhat-e a lábán pártja anélkül, hogy ő vezetné? Vagy mindez egyszerűen az ő visszavonulásával megsemmisül? Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egyik nagy elődjét veszítheti el, akivel kifejezetten jó viszonyt ápolt az elmúlt évtizedekben.

Van-e előadás primadonna nélkül?

Senki sincs a Forza Italián belül aki komolyan azt gondolja, hogy ez a párt létezhet Silvio Berlusconi nélkül - mondja Daniele Albertazzi, a Birmingham University professzora. Ha megnevezne egy utódot, az segítené a pártot a túlélésben, de jelenleg ez a szervezet teljesen hozzá kötődik, anyagi értelemben is. A Hajrá Olaszország Berlusconi eredeti üzenetére épült, arra, hogy alternatívát kínál politikailag és a finanszírozás terén is a korrupt és impotens hagyományos politikai elittel szemben.

És a pártelnök ma is úgy beszél, mint húsz éve. Azt mondja, kívülről került az elitbe, saját erejéből felépített egy médiavállalkozást, és ugyanígy újjáépítheti az országot a polgárai javára. A politikusok korruptak, elárulták a választóikat, így csak o maradt, aki vezetheti az országot.

Antonio Tajani, a Forza Italia egyik régi vezetője, az Európai Parlament volt elnöke, aki 1990 óta támogatja Berlusconit, nem olyan pesszimista, mint a politológus professzor. Szerinte sok a fiatal a pártban, akik a jövőn dolgoznak. Persze jelenleg van vezetőjük, aki betegségéből felépülve új erővel vetheti bele magát a politizálásba. Ugyanakkor nemrégiben kivált egy csoport a pártból. részben azért meg elege lett az olyan régi vezetőkből, mint Tajani.

Van egy terve

Berlusconi az elmúlt időszakban tárgyalásokat kezdett Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével a két párt esetleges egyesítésének lehetőségéről. Ez lehet az utolsó politikai dobása. Az amerikai Republikánus Párthoz hasonlítja az új formációt, amely egyesítheti a radikális jobboldal egy részét a mérsékelt jobboldallal. Szakértők szerint egy ilyen egyesülésben jó alkupozíciói lennének a 2023-as választások előtt, amennyiben az új formáció esélyes lenne a győzelemre.

Pártja vezetői azonban nem támogatják egységesen. Tajani szerint az egyesülés egy jövőt megalapozó ötlet, ám a Hajrá Olaszország három miniszere ellenzi a fúziót. Emellett a Fedele Confalonieri, a Mediaset elnöke, szintén ellene van. (Ez az a vállalkozás, amelyet Berlusconi még az 1970-es évek végén alapított, majd az első olaszországi magánkézben lévő tévéhálózattá vált.) Mondtam neki, hogy nem értek egyet vele, mert a Forza Italia meggyőződéses liberális párt, amin persze lehet finomítani, de legfeljebb hosszú átalakulás után.

Nehéz örökség

Ahogy Berlusconi elérkezik karrierjének végéhez szövetségesei és családja érzékelhetik, hogy távozásával a politika színpadáról erősen vitatott örökséget hagy hátra. Nem kevés bírálója szerint valójában Donald Trump volt amerikai elnök egyik elődje, aki hozzá hasonlóan az üzleti világból lépett át a politikába, és így amatőrként kormányozott. Ezzel hozzájárult a nála sokkal durvábban elitellenes, baloldali Öt Csillag mozgalom létrejöttéhez, vagy ahhoz, hogy az országot jelenleg egy technokrata kormány vezeti.

Ő az atyja annak a gondolkodásmódnak, miszerint a politika és a politikusak mocskosak, és valami mással kell helyettesíteni őket, miközben ez is csak egy szakma, amelynek megvannak a sötét és a tisztességes alakjai - derül ki Albartazzi értékeléséből. Ugyanakkor ez a felfogás nyit utat a népvezérek előtt, akik nem a demokratikus választásokból vezetik le hatalmukat, hanem világjobbító küldetésnek tekintik azt, ami felett nem gyakorolhat kontrollt valami olyan profán dolog, mint a változó választói akarat.

Lánya, Marina Berluscioni, aki az elmúlt tíz évben vezette a családi médiavállalkozást, úgy véli, hogy ez az évtized megmutatta milyen nehéz kihívásokkal kerül szembe az, aki Olaszország kormányzására adja a fejét. Az elmúlt tíz év vezetői nem tudtak felmutatni jobb teljesítményt, mint Silvio Berlusconi.

Confalonieri szerint Berlusconi már most történelmi figura, aki üzletemberből lett politikus, és vállalkozói szemlélettel végezve munkáját létrehozta a közvélemény-kutatásokon alapuló stratégiát. A világ azonban közben megváltozott, a fiatal generációk nem néznek tévét, hanem az interneten kiszelektálják magukat azt, ami érdekli őket, így sem a hangulatukat nem lehet mérni a régi módon, sem befolyásolni nem lehet őket úgy, mint a szüleiket.

Ezek az emberek egy másik világot képviseltek - mondja Albertazzi  professzor Berlusconiról és pártjáról. A médiaüzletet talán lehet folytatni a jövőben is, de az a mód, ahogy Silvio Berlusconi politizált valójában már kiment a divatból.