A skót kormány hétfőn közzétett cselekvési programja szerint Skócia független országként ismét belépne az Európai Unióba és csatlakozna a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez is – írja az MTI.

A 110 oldalas dokumentumban ugyanakkor nem szerepel, hogy Skócia belépne az euróövezetbe: a programcsomag szerint a függetlenség elnyerése utáni időszakban a brit font maradna használatban, de megkezdődne a skót font megteremtésének előkészítése. Az EurActiv szerint a függetlenség kikiáltása után azonnal létrehoznák a Skót Központi Bankot és egy adósságkezelési irodát is.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a tervezetet ismertető edinburgh-i sajtótájékoztatóján elmondta: Skócia az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság kölcsönös akadálymentes utazást biztosító megállapodásának is részese maradna, vagyis képtelenség arról beszélni, hogy útlevélre lesz szükség például a skót-angol határon. Az áruforgalmat azonban határellenőrzéssel tartanák szemmel mind a közúti, mind a vasúti határátkelőhelyeken.

Egyik szövetségből a másikba

Brexit-referendum során a skót lakosság kétharmada szeretett volna az Európai Unió tagja maradni. "A brit gazdaság alapvetően rossz irányba tart és nincs valódi alternatíva a westminsteri rendszeren belül" - mondta Sturgeon. A miniszterelnök szerint a Brexit lépése is jól jelképezi ezt.

Skócia korábban 55-45 arányban szavazott amellett, hogy az Egyesült Királyság része maradjon, azonban a függetlenségi törekvések felerősödtek a brexitet követően.