Csehországot sem kerüli el az új autók drasztikus drágulása, idén egyes modellek árának emelkedése januárhoz képest már őszre meghaladta a tíz százalékot - derül ki a Radio Praha beszámolójából, amely a Hospodářské Noviny körképe alapján készült. Várakozások szerint az árak 2022-ben tovább folytatják menetelésüket a csillagos ég felé - véli Pavel Louda, a cseh Volkswagen- és Audi-kereskedők szövetségének elnöke.

A magyarázat unalomig ismert: az autógyártás minden hozzávalója, a fémek, a műanyagok, az energia, a szállítás és az alkatrészek is egyre többe kerülnek. A vásárlóknak már most szokatlanul hosszú ideig kell várniuk, ami szintén tovább nyúlhat a jövő évben - mondta Louda.

Ami a patinás hazai márkát, a Skodát illeti, nem jár jól, aki az év elejéről a végére halasztotta az autóvásárlást. Az Octavia Ambition változata például 38 ezer koronával (570 ezer forint) drágult, a Superbért 79 ezer koronávval, a Kodiaq Ambitionért 95 ezer koronával kell többet fizetni. Aki szereti extrákkal vásárolni a verdát, annak még ezenfelül is további áremelkedésekkel kell számolnia.

A korona az utolsó reménysugár

Az Octaviát különösen sújtja az autógyártókat egy éve gyötrő chiphiány. Részben ez, részben a többi hozzávaló további drágulása miatt Thomas Schäfer, a Skoda Autó vezérigazgatója további áremelkedéseket jósol. Hiába spórolnak, ahol tudnak, nem tudják ellensúlyozni a költségek emelkedését.

Petra Knapa autóipari elemző csak abban bízik, hogy jövőre már legalább nem lesz két számjegyű az áremelkedés. A cseh korona erősödése, ami olcsóbbá teszi az importot segíthet valamit. Arra nem lehet számítani, hogy a cégek visszatérnek a fapados autók gyártásához, amelyekben kevesebb az elektronika és a mikrochip, mert nem divatos ez a "retrostílus".