Soros György magyar származású amerikai üzletember úgy véli, hogy az a durva hang, amelyet Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke választási kampányában a muszlimokkal és a mexikóikkal szemben megütött, "közvetlenül felelőssé tehető" az erőszakos cselekmények elszaporodásához a szavazás óta - írta a Time magazin hírportálja.

Ezzel arra utalt, hogy a korábbi elnökjelölt egyes kampánybeszédeiben az erőszaktevőkkel azonosította a mexikói bevándorlókat - akik között persze "előfordulhatnak" tisztességes emberek is - és muszlim terrorizmusról beszélt, kifogásolva, hogy Barack Obama elnök nem hajlandó ezt a kifejezést használni, mert megbélyegzőnek tartja.

Kerek összeg

Ennek szellemében 10 millió dollárt (2,8 milliárd forint) ajánlott fel a véres bűncselekmények visszaszorítására. Eddig ez a legnagyobb adomány, amelyet a november 8-ai elnökválasztás nyomán elharapódzott erőszak visszaszorítására magánemberek és alapítványok felajánlottak.

A New York Times idézte Sorost, aki szerint a kisebbséghez tartozók és a bevándorlók elleni támadások gyakoribbá válása mögött azok a sötét erők állnak, amelyeket a választásokon elhangzott durvaságok szabadítottak el. Tennünk kell valamit az ellen, ami történik - mondta a lapnak adott telefoninterjújában.

Egyre többen

Sajtóhírek szerint növekszik a Soroséhoz hasonló magánadományok összege a választások óta. Mások mellett olyan szervezetek kapnak pénzt, mint az American Civil Liberties Union és a Planned Parenthood. Az üzletember első körben ötmillió dollárt mozgósít Nyílt Társadalom Alapítványán keresztül, amelyekből maximum 150 ezer dolláros támogatások juthatnak el a civil szervezetekhez.

A pénz olyan csoportokat is segíthet, amelyek figyelemmel kísérik a gyűlölet bűncselekményeket az USA-ban. Ezek egyike a Southern Poverty Law Center, amely a voksolás napja óta 700 olyan esetről adott jelentést, amely mögött a társadalmi csoportok közötti gyűlölet állhat.

Szemrehányások

Soros hangsúlyozza, hogy a támogatással nem kíván politikai állásfoglalást tenni Trump ellen. A megválasztott elnök a CBS Newsnak adott interjújában kijelentette: szomorúan hallotta, hogy egyes támogatói kisebbségi csoportokhoz tartózó emberekre támadtak, és felszólította őket, hogy ezt fejezzék be.

Trumpot sokan bírálják azért, hogy nem veti be eléggé tekintélyét az elmúlt hetekben kiéleződött társadalmi feszültségek lecsillapítása érdekében. Emellett azt is a szemére vetik, hogy csapata hallgatólagosan elfogadja az fehérek felsőbbrendűségét hirdető úgynevezett alt-right csoportok támogatását.