A lengyel kormány jelezte, hogy be kíván avatkozni az ország második legnagyobb rádióállomásának adásvételébe - írja a Bloomberg. Varsónak nem tetszik, hogy az egyik vevőjelölt konzorciumnak tagja Soros György magyar származású pénzügyi befektető is. Az államnak mindent el kell követnie annak érdekében, hogy a piaci spekulánsok ne növelhessék befolyásukat a médiapiacon - írta twitterüzenetében Beata Mazurek a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője.

A milliárdos üzletember a lengyel Agora SA kiadóvállalattal állt össze, hogy ajánlatot tegyen a Czech Media Invest kezében lévő, eladósorba került Radio Zetre. Egyik ellenfelük a Fratria, a kormánypárti Sieci hetilap kiadója, a másik a PMPG Polskie Media SA és Zbigniew Jakubas lengyel üzletember alkotta páros - idézte a Bloomberg a wirtualmedia.pl internetes portált.

A liberális értékeket és a kultúrák sokféleségét támogató, filantróp tevékenységéről is ismert Soros a nacionalisták kedvelt célpontja Európa-szerte - emlékeztet az amerikai hírügynökség. A lengyel kormány fellépése csak követi a magyar vezetés Soros-ellenes kampányainak sorozatát, amelyek csúcspontjaiként távozni kényszerültek Budapestről az üzletember segítségével alapított Közép-európai Egyetem amerikai diplomát adó stúdiumai.